Test dig selv: Har du tegn på OCD?

Dobbelttjekke at ovnen er slukket. Eller vaske hænder flere gange. Kan du genkende det? Så tag testen, og se, om du har en snert af OCD.

Kvinde med OCD gør rent

TVANGSTANKER - Alle har irrationelle tanker om ting, de skal gøre. Men kommer de igen og igen, eller bremser de dig i din hverdag, skal du reagere.

© iStock

‘Jeg må ikke træde på stregerne på fortovet’. Hvem kender ikke det lille tankeeksperiement? Den slags tanker er helt naturlige og noget, som alle mennesker kender til. Det er en tanke, der kommer og passerer igen.

Lider du derimod af OCD, vil tanken blive hængende og gentage sig i dit hoved igen og igen. Måske vil den prøve at bilde dig ind, at hvis du rammer en streg, vil der ske noget ubehageligt. Med ét får den lille leg en mere alvorlig betydning, for nu kan du føle dig tvunget til at finde på handlinger, der kan forhindre, at hælen strejfer en streg. I det tilfælde kan man tale om, at du lider af OCD.

Er du nysgerrig på, om dine tanker og handlinger falder under kategorien af tvangssymptomer, kan du tage testen, der måler omfanget. Siden kan du få meget mere at vide om sygdommen både fra en erfaren psykolog, der behandler OCD, og en kvinde, der har levet med lidelsen hele sit liv.

Forstå forskellen på tvangstanker og tvangshandlinger

Inden du tager testen, er det vigtigt at forstå forskellen på tvangstanker og tvangshandlinger.

Tvangstanker

Tvangstanker er tanker eller forestillinger, som trænger sig på imod dine ønsker. Det kan fx være en påtrængende idé om bakterier, der spreder sig, og som er farlige. Tankerne popper op igen og igen og handler typisk om snavs, smitte og tjekkeadfærd.

Tvangshandlinger

Tvangshandlinger er ting, man føler, man er nødt til at gøre som følge af tvangstanker. Hvis man prøver at modstå trangen, opleves det stærkt ubehageligt. Når ritualet er udført, oplever man en kortvarig ro og lettelse.

Handlingen kan enten være synlig, fx at vaske hænder eller tjekke ting. Den kan også være usynlig for andre, hvis du fx tæller ting eller bevidst tænker det modsatte af det, du frygter vil ske.

Testen er udarbejdet af Psykologerne Johansen & Kristoffersen, www.pjkp.dk