10 tips til mere energi

Vi oplever allesammen perioder med lavt energiniveau, og det kan ofte være svært at sætte fingeren på, hvad der dræner os. Her får du ti råd til at genvinde energien.

Udhvilet kvinde sidder i sengen

PAS DINE SENGETIDER – du øger dine chancer for at vågne op og være udhvilet, hvis du går i seng på samme tidspunkt hver aften.

© iStock

Over 30 pct. af I FORMs læsere får ikke trænet på grund af manglende energi ifølge I FORMS sundhedsundersøgelse.

Er du en af dem, der undrer sig over, hvor energien blev af, så læs med nedenfor, hvor vi har samlet en række mere eller mindre videnskabelige råd til meget mere energi.

1. Tjek din jernstatus

Jern spiller en central rolle, når ilt skal transporteres rundt i din krop, og derfor kan jernmangel give træthed. Kvinder er særligt udsatte for at komme i mangel, fordi vi hver måned afleverer en portion blod i forbindelse med vores menstruation. En eventuel mangel kan som regel behandles nemt og smertefrit med tabletter.

Hvilke madvarer indeholder jern?

2. Brug pauseknappen

Hvis du nogensinde har passet et barn, ved du godt, at han eller hun bliver overtræt uden pauser. Men mens de fleste af os nemt kan erkende værdien af pauser, når vi snakker børn, så glemmer vi, at det samme gør sig gældende for os voksne.

Er batterierne flade, så kan en af de nærliggende forklaringer være, at du forsøger at gabe over for meget. Det er individuelt, hvordan vi lader op, men er kalenderen altid tætpakket, så løber energien op på et tidspunkt. Find ud af, hvad der får dig ned i gear, og husk pauseknappen.

TEST DIG SELV: Er du stresset?

3. Red din seng hver morgen

Der er ikke videnskabelig evidens for det her råd, men da den tidligere flådeadmiral William H. McRaven i 2014 holdt afgangstale for University of Texas og indledte med netop dette råd, gik talen viralt og blev siden forvandlet til en bestsellerbog.

McRavens argument lyder, at hvis du hver dag starter med at rede din seng, så har du udrettet en lille ting fra morgenstunden, og så kan du fortsætte med at udrette ting resten af dagen. Derudover kan du glæde dig over, at du ikke bliver lige så fristet til at kaste dig i dynerne, så snart du kommer hjem, hvis din seng står nyredt. Det er i hvert fald et forsøg værd.

4. Hold kontordag

Slutter din dag med, at du kommer i tanke om, at du ikke fik svaret på tante Olgas fødselsdagshilsen, at varmeregningen vist aldrig blev betalt, og at du også har svedt ud, at du skulle svare på invitationen til skole jubilæet?

Små mentale noter koster energi, og den eneste måde at komme dem til livs er at løse opgaverne. Indfør en ugentlig kontordag, hvor du får dem overstået. På den måde slipper du for dårlig samvittighed, og når tankerne dukker op, kan du sige til dig selv, at de må vente til kontortid.

5. Få nok at drikke

Ifølge videnskaben kan selv en minimal dehydrering påvirke din fysiske præstation negativt, og du risikerer – ud over manglende energi – hovedpine og koncentrationsbesvær, hvis du ikke får nok væske. Drik de anbefalede 1-1,5 liter væske dagligt – og mere, hvis du motionerer.

6. Eksperimentér med alkoholfrihed

Du har måske hørt før, at selvom alkohol gør det lettere for dig at falde i søvn, så forringer en lille skarp før sengetid søvnkvaliteten. Når alkohol omsættes i kroppen, stiger niveauet af adrenalin efter et par timer, og du sover dårligere med energihormonet pumpende rundt i kroppen.

Har du for vane at drikke vin til aftensmaden, eller føler du, du falder bedst ned med en øl, før sengen kalder, kan det være, du vil opleve et energiboost, hvis du dropper alkoholen.

Har du svært ved at falde i søvn? Få ekspertens 10 bedste råd til en god nattesøvn

7. Dyrk motion

Viser energitanken nul, er en løbetur ikke det nemmeste at tage sig sammen til. Ikke desto mindre vil du føle dig opkvikket efter motion. Både fordi dit hjerte får pumpet ekstra ilt rundt i kroppen, men også fordi du udskiller det energigivende hormon adrenalin.

8. Nyhedsjunkie? Det kan koste på energikontoen

Ifølge den verdensomspændende organisation The School of Life, der tilbyder kurser inden for psykologi og filosofi for glade amatører, skal du overveje dit nyhedsforbrug.

Der er intet galt med at holde sig opdateret, men scroller du konstant gennem et nyhedsfeed, hvor alle overskrifter handler om død og ødelæggelse, kan det virke drænende. Hvis du samtidig har en følelse af, at du konstant skal følge med, så kan det tære ekstra på energiniveauet. Prøv i stedet at planlægge, hvornår du får nyheder. Hør fx radionyheder om morgenen, eller fang TV-nyhederne om aftenen.

Se videoen fra The School of Life om at leve et mere simpelt liv

9. Pas dine (ensformige) sengetider

Søvn er helt centralt, når vi snakker energi, og du kan prøve at optimere din energi ved at gå i seng på cirka samme tidspunkt hver aften. Ynder du at gøre dag til nat i weekenden, kan det koste på energikontoen, når du skal møde på arbejde igen om mandagen.

10. Gør din hverdag simplere med færre valg

Du kender måske følelsen: I dit lokale supermarked skal du vælge dressing, og du bliver næsten overvældet af valgmulighederne på hylderne. Langsomt mærker du, hvordan både din viljestyrke og energi svinder ind.

Hvis du tror, din energiforladthed hænger sammen med, at du hver dag bliver overmandet af valgmuligheder, er der ting, du kan prøve at gøre for at mindske følelsen af det, der med et engelsk udtryk kaldes “choice overload”.

Læg en madplan i stedet for at beslutte dig for aftensmaden, mens du handler. Ryd ud i dit skab, så du ikke har bunkevis af tøj at vælge imellem.

Forskning fra Columbia og Stanford University indikerer, at vi trives bedst med cirka seks valgmuligheder, men det ideelle antal varierer dog, afhængigt af hvilken ting der skal vælges.

Andre kilder: Satisfaction in choice as a function of the number of alternatives: When “goods satiate” but “bads escalate” af Elena Reutskaja og Robin M. Hogarth.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 7/2020