7 ting, du skal huske at nyde, mens du har ferie

Endelig er den her, den længe ventede ferie. Og der er altså masser at glædes over – også selvom turen ikke går sydpå, og børnene skændes.

Kvinde læser bog i sofa, ferie

FERIE er for mange af os lig med tid til at læse.

© iStock

1 Du kan træne midt på dagen


Du vil gerne træne i hverdagene, men har svært ved at komme tidligt op og få det gjort inden arbejde. Faktisk er du heller ikke pjattet med at sætte kursen mod fitnesscenteret efter job, hvor du er træt, og aftensmaden skal laves.

Nyd, at du for en gangs skyld har mulighed for at træne midt på dagen, hvor du endda slipper for at stå i kø til maskinerne, hvis du tager i fitnesscenteret.

2 Verden er din østers


Hvad har du lyst til at lave i dag? Verden føles pludselig større, når der ikke er et vækkeur, der ringer i morgen tidlig og minder dig om, at du skal være på et bestemt sted på et bestemt tidspunkt.

Nyd, at du kan være spontan. Gå ud og drik et glas vin efter maden, eller kør til den helt anden ende af landet. Mon ikke også, der er en gammel veninde eller et savnet familiemedlem, der vil blive henrykte over et uventet besøg?

Læs også: Derfor skal du huske at se dine venner i virkeligheden

3 Du kan dykke ned i en bog


Mange af os elsker at læse, men bøgerne kommer nemt til at samle støv, når hverdagen tromler derudaf. Nu har du for alvor tiden til at forsvinde ind i en bog, og så kan selv den mest våde og blæsende sommerdag altså bare komme an.

Det er efterhånden slået fast med syvtommersøm, at det er sundt at læse – bl.a. opnåede deltagerne i et lille studie i 2009 lavere blodtryk og generelt en følelse af at være mindre stressede ved at læse i blot 30 minutter.

Er du mere til lydbøger, kan du glæde dig over, at forskning fra UC Berkeley viser, at ord aktiverer de samme områder i hjernen – uanset om du læser dem eller lytter til dem.

48 % af danskerne læser trykte bøger på månedlig basis eller oftere. Den trykte bog er også favoritten, når vi holder ferie.
— Kilde: Læsning i forandring, Kulturministeriet

4 Tiden med din familie er uendelig


Vi hungrer allesammen efter mere tid med hinanden – det er nu, du har den. Og det kan godt være, at børnene skændes, og din partners sure sokker stadig ligger og flyder i hele huset, men prøv at se forbi det og nyd, at I i det mindste ikke skal stresse rundt for at nå dagligdagens gøremål.

Start fx med at lave en liste over, hvad I har savnet at lave sammen. Måske er det at spille brætspil eller at tage ud og få en oplevelse sammen? I kan også beholde nattøjet på hele dagen og bare melde jer helt ud af verden for en dag.

5 Du kan mærke efter


Hvordan har du det egentlig? Det glemmer du måske at forholde dig til i hverdagen.

Når vi træder ud af den sædvanlige mølle, har vi pludselig tid og rum til at mærke efter og evaluere på, om vi egentlig er på rette spor. Måske erfarer du, at hverdagen i det store og hele spiller ret godt, men det kan også være, der skal justeres lidt på den anden side af ferien. Måske skal du prioritere mere tid til træning eller lede efter et nyt job, der er knapt så travlt?

6 Ryd ud i dit ragelse


Hvornår har du sidst gennemgået dit tøjskab med kritiske øjne? Eller åbnet en af de mange kasser, der hober sig op i garagen?

Du orker det måske ikke i weekenden, fordi den så kun går med praktiske gøremål, men tager du bare en enkelt dag eller to ud af kalenderen i ferien, kan du nå rigtigt langt og stadig have masser af tid til andre aktiviteter. Og det ER altså bare dejligt at få ryddet lidt ud, og måske kan du endda tjene lidt på de ting, du ikke længere bruger.

Læs også: Sundere hjem på 2 minutter

7 … eller nyd, at du kan give helt slip


Hvis du ikke skal være hjemme i ferien, men i stedet tjekker ind på et hotel, triller i sommerhus eller slår telt op i en skov, så nyd, at du omvendt IKKE har mulighed for at kaste dig over alverdens projekter derhjemme. Det eneste, du skal, er at være tilstede lige der, hvor du er nu. Hvor tit har du lige muligheden for det?