Derfor er det så svært at pakke kufferten

Får du krise over feriepakningen? Og tager måske for meget med? Få forklaringen på, hvad der går galt for hjernen, og få fem afgørende tips til din næste feriepakning.

En kvinde sidder på en kuffert, der er fuld af tøj, så den ikke kan lukkes.

HJERNEN - Har du tendens til at pakke for meget til ferien, er der en særlig grund til det. Det er din hjernes skyld!

© iStock

To lange bluser eller bare én? Har du også svært ved at afgøre, hvad du skal have med på ferie, får du forklaringen her:

“Hvis man ved, at der er godt vejr, er det nemt nok at pakke. Men omskifteligt vejr på feriedestinationen prikker til vores mangelsans. At mangle opfatter hjernen som potentielt livstruende,” siger Lone Vesterager Martinus, der er neuropsykolog.

For urmennesket kunne det nemlig have fatale konsekvenser at fryse eller have glemt sin flinteøkse. Så hvad gør hjernen?

Læs også: 7 veje til at holde hjernen frisk

Derfor overpakker vi

“For at gardere sig pakker hjernen helst til alle scenarier – også dem, der aldrig kommer til at ske,” forklarer Lone Vesterager Martinus.

I den proces trækker hjernen både på sine evner til at konsekvensberegne, at planlægge fremad og at huske, så man ikke begår samme fejl to gange.

“Tidligere oplevelser er med til at dirigere måden, vi fremadrettet pakker på, fx hvis du har jo prøvet at pakke sommerkjoler til en græsk ø, der viste sig at være regnfuld og kold,” forklarer Lone Vesterager Martinus.

Læs også: Krydsord holder hjernen skarp

“Den ene gang, man har pakket for lidt, husker hjernen bedre end de 20 gange, man har overpakket,” siger hun.

Derfor anser hun feriepakning som en svær opgave for hjernen, fordi vi fanges mellem fortidens livreddende instinkter og moderne logik.

Drømmer du om at gøre det mere overskueligt at fylde kufferten, er der gode råd herunder.

5 tips til feriepakningen

Tjek vejrudsigten

Jo mere uforudsigeligt vejr, jo flere behov kan der opstå. Så gør dig selv den tjeneste at tjekke vejrudsigten, inden du går i gang.

Lav en pakkeliste

Du får et bedre overblik ved at skrive en liste af ting, inden du går i gang. Del gerne ind i kategorier som tøj, toiletsager, sko osv.

Streg ud løbende

Hjernen elsker at afslutte ting, så det er psykologisk rart at slå en streg over hver ting, efterhånden som den er lagt i kufferten.

Læs også: Luk ned for tankemylderet

Genopfrisk hukommelsen

Hjernen husker bedst de gange, du har pakket for lidt eller forkert. Så overvej, om du overdriver dine bekymringer om, hvad du reelt får brug for.

Vask undervejs

Skal du afsted i en længere periode, så skær ned på oppakningen, og tag i stedet vaskemiddel med, så du kan bruge tøjet igen.