Derfor skal du huske at se dine venner i virkeligheden

Teknologien giver os uanede muligheder for at holde kontakt med venner og familie. Men intet erstatter ansigt-til-ansigt. Læs, hvorfor.

Veninder, der mødes og har det sjovt.

KONTAKT – Med så mange digitale kontaktmuligheder er det let at glemme det fysiske møde.

© gettyimages

Sms, FaceTime, Skype, Messenger, Instagram, Snapchat, WhatsApp. Aldrig har vi haft så mange platforme til at holde kontakt på. Og på mange måder er det jo godt. Forestil dig fx coronapandemien uden digital assistance til at se og snakke med venner og bekendte.

Men selvom skærmkontakt er nemt og bekvemt, er det vigtigt at huske, hvad det “virkelige” møde kan. Der er nemlig flere ting, som digitale kommunikationsformer ikke kan erstatte.

Kropssprog

Digital kommunikation kan ikke erstatte:

Kropssprog

En stor del af den måde, vi udtrykker os på, foregår uden ord. Nogle forskere mener, at helt op til 60-70 pct. af vores kommunikation er nonverbal. Øjenkontakt, gestikuleren, kropsholdning og berøring er eksempler på kommunikation, som kun finder sted, når vi er fysisk sammen med andre. Alle er vigtige redskaber til fx at undgå misforståelser, udtrykke varme, imødekommenhed og accept.

Berøringer

Et inderligt kram, en beroligende hånd på skulderen eller en arm under din. Når vi rører ved hinanden, frigives hormonet oxytocin i hjernen. Et hormon, der også kaldes glædes- og kærlighedshormonet. Oxytocin skaber nemlig både velbehag og ro og kan sågar virke stress- og smertenedsættende.

Nye minder

De digitale platforme fungerer glimrende til opdateringer om stort og småt. Men vil du have vedvarende minder, som I kan se tilbage på og snakke om i fremtiden, gælder det om at komme ud at opleve noget sammen.

Tillid

Vil du indgyde tillid og fortrolighed, virker det som regel bedst at mødes ansigt til ansigt. Et arbejdspladsstudie fra Massachusetts Institute of Technology viser fx, at chancerne for at få “ja” på en forespørgsel er hele 34 gange større, når den bliver leveret ansigt til ansigt end via e-mail.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2023