Gravid uge 9 (10. graviditetsuge)

I uge 9 begynder embyronet så småt at bevæge sig. Der vil dog gå lang tid, før du kan mærke det. Embryonet har nu tydelige fingre, og hjertet er snart udviklet.

Gravid uge 9 – mave og foster

GRAVID UGE 9 | På dette tidspunkt er embryonets hjerte næsten færdigudviklet, og embryonet laver sine første bevægelser.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 9, er du i din 10. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 9+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 9+0 den første dag i uge 9 – altså den første dag i din 10. graviditetsuge.

Gravid uge 9: Hvad sker der med dig?


I denne uge laver embryonet sine første bevægelser, men det hele er stadig så småt, at du ikke vil kunne mærke det. Livmoderen er nu på størrelse med en appelsin, men den er endnu ikke nået til det punkt, hvor den når op over kønsbenet og dermed giver dig en rigtig synlig bule på maven.

Moderkagen producerer gradvist mere af hormonerne østrogen og progesteron. Hen mod slutningen af graviditeten vil den daglige produktion af østrogen være 30 gange så høj som din normale produktion. Og det tårnhøje hormonniveau får bl.a. dine bryster til at folde sig godt ud og gøre sig klar, så du kan starte en produktiv mejerivirksomhed op efter fødslen.

Måske har du også bemærket, at dine ydre kønsorganer er blevet større. Og østrogenerne sørger ligeledes for, at ledbåndene ved bækkenet bliver løsere og mere elastiske. Forandringerne skal gøre det lettere for fostret at komme ud i verden, når den tid kommer.

Gravid uge 9: Hvad sker der med dit embryon?


Kønsorganerne på det lille embryon er nu dannet. Og pigerne er allerede udstyret med forstadier til de æg, som en dag kan blive til deres børn. Der er ligeledes lagt an til drengenes sædceller.

Flere kropsdele bliver nu synlige. Øjne- og øreåbninger samt næse og mund er lettere at få øje på. Og armene består nu af skuldre, overarm, albue og underarm samt en lille håndflade. Man kan også tydeligere se fingrene. Benenes udvikling halter lidt bagefter.

Hjertet er snart fuldstændigt udviklet. Og det lille liv har en puls på op mod 180 slag i minuttet. Den vil fra nu af falde gradvist.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk