Gravid uge 41 (42. graviditetsuge)

Hvis du ikke føder spontant i løbet af de første 4-5 dage i uge 41, vil fødslen normalt blive sat i gang, så fostret ikke kommer til at mangle ilt og næring. Læs mere her.

Gravid uge 41 – mave og foster

GRAVID UGE 41 | Har du ikke født endnu, er det helt naturligt at være utålmodig – ventetiden kan godt føles meget lang.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 41, er du i din 42. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 41+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 41+0 den første dag i uge 41 – altså den første dag i din 42. graviditetsuge.

Gravid uge 41: Hvad sker der med dig?


Ved indgangen til denne uge har de fleste gravide født. Er det ikke tilfældet for dig, så er du sikkert både følelsesmæssigt påvirket og træt. Det er helt naturligt at være utålmodig, ventetiden kan godt føles meget lang. Men rust dig med lidt tålmodighed – der går endnu nogle dage, før din fødsel bør sættes i gang.

Men det vil typisk ske mod slutningen af denne uge. I dag råder man til, at den gravide sættes i gang ved 41 uger og 3-5 dage, hvis fødslen ikke er gået i gang inden. Det er altså lidt over halvanden uge efter terminen.

Gravid uge 41: Hvad sker der med dit barn?


Terminsdatoen er kun en beregnet dato, og tidspunktet for den spontane fødsel – altså tidspunktet, hvor fødslen går i gang af sig selv – kan variere. Man er dog blevet bedre til at vurdere fostrets præcise alder og dermed anslå fødselsdagen, ved hjælp af ultralydsscanning i den tidlige graviditet.

Præcis hvad der sætter fødslen i gang, ved man endnu ikke helt. Men det er oftest førstegangsfødende og gravide, som tidligere er gået over termin, der kommer så langt i graviditeten, at man sætter deres fødsel i gang.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk