Gravid uge 37 (38. graviditetsuge)

I uge 37 runder dit foster de 3 kg. Alle organer er modnet, og det er såkaldt "fuldbårent". Hvis det bliver født nu, vil det kunne trække vejret selv.

Gravid uge 37 – mave og foster

GRAVID UGE 37 | Fostret i din mave er nu fuldbårent og klar til fødslen!

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 37, er du i din 38. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 37+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 37+0 den første dag i uge 37 – altså den første dag i din 38. graviditetsuge.

Gravid uge 37: Hvad sker der med dig?


Der er efterhånden ikke så mange dage tilbage til fødslen, men ventetiden kan føles trættende og lang. Og måske du begynder at blive utålmodig. Det er helt naturligt. Du vil gerne møde guldklumpen nu.

Nyd de sidste spark i maven, inden længe er det historie. Og brug krudt på at få barnevogn, bleer, puslebord og alle de andre praktiske ting i hjemmet på plads, hvis nu fødslen skulle gå i gang før terminsdatoen.

Det er også en god ide at overveje, hvad dine muligheder og din indstilling er til smertelindring under fødslen. Ikke alt kan planlægges og meget vil sikkert ændre sig i kampens hede. Men det er godt at have gjort sig nogle tanker om det.

Gravid uge 37: Hvad sker der med dit foster?


Hvor herligt! Fostret i din mave er nu fuldbårent og klar til fødslen. Du har ikke helt nået terminsdatoen endnu. Men tag den ikke så bogstaveligt. Over 80% af alle børn bliver født mellem 2 uger før og 2 uger efter terminsdatoen.

Det lille liv ser nu ud som en nyfødt og alle livsvigtige organer er modnet. Så snart barnet er født, vil det være i stand til at trække vejret selv. Børn, der fødes spontant på dette tidspunkt, vil ikke få flere komplikationer end de, som fødes på terminsdatoen.

Fostret vokser derfor ikke så meget nu. Men vægten fortsætter med at stige med cirka 30 gram om dagen, så guldklumpen bliver rund og blød.

Hvis det er en dreng, bør testiklerne være på plads i pungen. Er det en pige, skal kønslæberne være fuldstændigt udviklede.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk