Gravid uge 31 (32. graviditetsuge)

I uge 31 vil en del fostre have lagt sig i fosterstilling med hovedet nedad, så de er klar til fødsel. Fra nu af bliver der holdt godt øje med fostrets stilling.

Gravid uge 31 – mave og foster

GRAVID UGE 31 | De fleste fostre har nu lagt sig i fosterstilling med benene trukket op mod brystet, fordi der ikke er plads til at strække dem i livmoderen.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 31, er du i din 32. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 31+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 31+0 den første dag i uge 31 – altså den første dag i din 32. graviditetsuge.

Gravid uge 31: Hvad sker der med dig?


Fra nu af vil din læge og jordemoder følge nøje med i, hvordan fostret ligger - om det har hovedet nedad eller har indtaget, hvad der kaldes en underkropsstilling. Det er, når fostrets mås peger ned mod fødselskanalen, således at numsen vil komme først ud ved fødsel.

Før uge 28 ligger ca. 25% af alle fostre i underkropstilling. Men det er ikke den mest hensigtsmæssige stilling. De fleste vil da også vende sig, så de har hovedet nedad, når fødslen nærmer sig. Men er der mistanke om, at fostret har indtaget en underkropsstilling efter uge 35, vil lægen eller jordemoderen foretage en ultralydsscanning for at undersøge nærmere, hvordan fostret ligger.

Vender hovedet ikke nedad, vil man evt. forsøge at lave en udvendig vending af fostret. Nogle gravide føder vaginalt med et foster i underkropstilling, men de fleste får foretaget kejsersnit, hvis barnet ikke har vendt sig.

Af andre kreative stillinger fostre kan finde på at indtage her i slutspurten, kan nævnes tværleje, hvor det ligger på tværs i livmoderen, og skråleje, som er en mere skæv variant af tværlejet.

Gravid uge 31: Hvad sker der med dit foster?


Pladsen er blevet mere trang, så de store kolbøtters tid er forbi for denne gang. Men fostret har stadig en begrænset mulighed for at bevæge sig. De fleste fostre har nu lagt sig i fosterstilling med benene trukket op mod brystet, fordi der ikke er plads til at strække dem i livmoderen. Armene er bøjede og foldet ind over kroppen.

Fostret har næsten de rigtige proportioner, og smagsløgene har udviklet en forkærlighed for det søde. Hos drengefostre sænkes testiklerne gradvist ned i pungen.

Det lille liv fortsætter med vejrtræknings - og synkeøvelserne, så det er forberedt på livet uden for livmoderen. Lungerne er det sidste organ, som færdigudvikles.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk