Gravid uge 24 (25. graviditetsuge)

Der er gang i maven, og du skal gerne mærke liv hver dag. Brug denne tid på at knytte bånd til barnet ved fx at synge og tale til det – eller ved at puffe igen, når fostret sparker.

Gravid uge 24 – mave og foster

GRAVID UGE 24 | Hvis du nu kan mærke en fod eller hånd fra fosteret, så prøv at puffe den tilbage – på den måde kan I også kommunikere.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 24, er du i din 25. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 24+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 24+0 den første dag i uge 24 – altså den første dag i din 25. graviditetsuge.

Gravid uge 24: Hvad sker der med dig?


Der er ikke de store ændringer i din tilstand i denne tid. Så brug din energi på at knytte bånd til det nye liv i maven. For jo, det kan du allerede gøre nu. Fostret har nemlig fået en udviklet høresans. Det lytter til dine tarmlyde og hjerteslag, som er dejligt beroligende. Men fostret vil også kunne høre og genkende din stemme.

Så snak til det og syng de vuggeviser, du vil have at barnet skal finde ro ved, når det er kommet ud til dig.

Gravid uge 24: Hvad sker der med dit foster?


Der er stadig god plads i livmoderen, men det er ikke længere en balsal for den lille bandit.

Den største del af fostrets vægtstigningen skyldes nu udvikling af muskel- og knoglemasse. Knoglerne bliver stadig hårdere, og når du kan mærke en fod eller hånd gennem livmodervæggen, så prøv at puffe den tilbage. Det er også en måde at kommunikere på. Du skal gerne mærke bevægelse fra fostret hver dag.

Huden er fortsat tynd og rynket, fordi fedtvævet i huden ikke er færdigudviklet. Fostret er begyndt at producere hvide blodlegemer. De er vigtige, når sygdomme og infektioner om nogle uger skal bekæmpes på den anden side af dit maveskind.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk