Begynd ferien uden stress

Ferie er skønt. Overgangen fra de sidste arbejdsdage og til første feriedag kan dog være frygtelig stressende. Men ikke med de her råd.

En kvinde ligger i en hængekøje og nyder overgang fra job til ferie

HJERNEN er ikke skabt til overgange, så støt den i dagene fra de sidste arbejdsdage til første feriedag.

© iStock

Umiddelbart burde vi være glade og forventningsfulde, når første feriedag nærmer sig. Men virkeligheden er ofte en anden. Du har sikkert travlt med at færdiggøre det sidste arbejde, og så skal ferien også planlægges og kufferten pakkes. Puha!

“Urmennesket havde ingen ferie, så hjernen er simpelthen ikke trænet i den slags relativt voldsomme overgange. Det er som at prøve at vende et containerskib i Suez-kanalen,” siger Lone Vesterager Martinus, der er neuropsykolog.

Læs også: Derfor skal du ikke arbejde i din ferie

Forskellige behov giver konflikt

“I hverdagen har hjernen fordel af at køre på rutinen, så den sparer mest mulig energi. Ferie er anderledes og uforudsigelig, så det vækker “bekymring", forklarer hun.

Din opgave er derfor at hjælpe hjernen på vej på ferie. Den skal nu bruges mindre til at planlægge fremad og løse problemer og i stedet komme ned i gear. Så tag det stille og roligt de første par dage på ferien, indtil hjernen forstår, at den har fri.

Sænk forventningerne til ferien

Hvis du skal have reel afslapning ud af ferien, så sænk forventningerne til vilde oplevelser og et tæt program, lyder rådet:

“Langt de fleste mennesker ville have bedst af at være tre uger hjemme,” slutter neuropsykologen.