Mobilen ødelægger din nattesøvn

Se, hvorfor mobilen i den grad ødelægger din nattesøvn og gør det svært for dig at falde i søvn!

Kvinde, der ikke kan falde i søvn, gemmer sit hoved under hovedpuden.

SVÆRT VED AT SOVE? Måske er din mobil den store synder.

© iStock

Det er så hyggeligt at ligge i sengen og tjekke Facebook, Instagram og mails OG sende SMS'er til sine venner, inden du skal sove. Men det er en rigtig dårlig vane, som du hurtigst muligt bør vænne dig af med.

Din mobil, og for den sags skyld også din tablet og computer, skader nemlig din nattesøvn, har flere studier vist. Et af de seneste studier er fra University of California, der konkret har undersøgt sammenhængen mellem mobilbrug og nattesøvn.

Guide – sådan vælger du den rette seng

Resultaterne viser, at jo mere tid, du bruger foran en skærm i den sidste time, inden du går i seng, eller når du ligger i sengen, jo længere tid ligger du efterfølgende vågen. Helt konkret målte forskerne, at for hvert ekstra minut, som forsøgspersonerne brugte med mobilen omkring sengetid, tog det dem halvandet minut ekstra at falde i søvn.

Desuden viste studiet, at for hvert ekstra minut, som deltagerne generelt brugte på deres mobil i sengen, faldt varigheden af deres søvn i gennemsnit med cirka fem minutter.

Læs også: Derfor kan du ikke gøre for, at du tjekker din mobil konstant.

Det blå lys er synderen

Problemet er det kraftige blå lys, som en elektronisk skærm udsender. Lyset signalerer nemlig til din krop og hjerne, at det er tid til at stå op. Dermed bremses produktionen af søvnhormonet melatonin, og du mærker ikke, at du rent faktisk er træt.

Søvnmangel svækker dit immunforsvar og kan øge din risiko for en lang række sygdomme, så du gør dit helbred en stor tjeneste ved IKKE at tage din mobil med ind i soveværelset - og generelt skære ned på din mobiltid inden sengetid.

Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Plos One.

Får du for meget eller for lidt søvn? Tjek her, hvor meget søvn netop DU har brug for.

Sund hele sommeren med I FORM!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent får du adgang til både site og app.
Læs mere om I FORM digital

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge

Lige nu har vi et særtilbud, hvor du kan bruge I FORM hele sommeren for kun 49,-

TILBUD: Få 3 måneder for 49 kr.

Newsletter background