Er en kugledyne noget for dig?

Hvad er det egentlig, der er så specielt ved kugledyner? Og er det noget for dig? Få svaret her.

Smilende kvinde med dyne, kugledyne

KUGLEDYNENS tyngde holder dig fast på en behagelig måde.

© wichmann+bendtsen

Mange forbinder kugledyner med børn med autisme og ADHD, men i dag er dynerne ganske udbredte. De går under kategorien tyngdedyner og er altså tungere end normale dyner. At sove med sådan en basse over sig giver en fornemmelse af at blive omfavnet og skaber en tryghed og ro, som især kan være rar for dig, der lider af angst eller stress.

LÆS OGSÅ: ADHD – rammer det også kvinder?

Dynerne bevæger sig dog langsomt mod kategorien “wellness” og er også populære blandt folk, der “bare” ønsker sig roligere nætter med bedre søvn og mindre tankemylder. En kugledyne ligner som regel en helt almindelig dyne, men adskiller sig ved, at en del af fyldet består af kugler – typisk af glas eller plastik. De er syet ind i afgrænsede sektioner i dynen, så de ligger ikke og triller rundt, og du kan heller ikke høre dem, når du vender dig i sengen om natten.

Kuglerne giver ikke bare en dejlig tyngde – de punktvise tryk fra dem stimulerer sanserne og skaber en øget kropsbevidsthed. Ofte er kuglerne i dynen omgivet af varmende fyld præcis som i en almindelig dyne, så den er dejligt lun.

Find den rette kugledyne


Kugledyner findes i forskellige vægtklasser – det er vigtigt, at du køber en, der passer til dig, for at få optimal gavn af dynen.Som tommelfingerregel skal dynen veje ca. 10 % af din vægt. Vejer du 60 kg, bør du altså gå efter en dyne på 6 kg, og vejer du mere, skal dynen være tilsvarende tungere.

Kan alle bruge kugledyner?

Stort set alle kan kaste sig ud i et tungere dyneeventyr; kun få grupper bør tale med lægen først – det gælder bl.a., hvis du er gravid eller har problemer med vejrtrækningen. Vær også varsom med at bruge kugledyner til små børn.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2022