Hudlægen svarer: Er det nødvendigt at bruge serum?

Engang handlede hudpleje om skintonic og natcreme, men så for et par år siden skulle alle personer med respekt for sig selv have et serum. Men er det egentlig et musthave eller et nice-to-have?

En dame, der putter serum i ansigtet

SERUM – De dyre dråber kan være aldeles virksomme, men de kan også være spild af penge. Læs med her!

© iStock

Man kan sige, at den eneste creme, som alle virkelig burde anskaffe sig, er solcreme. Men efter solcremen kommer dit valg af hudplejeprodukter an på mange ting, fx hvad du drømmer om at opnå med din hudpleje, din alder, dit budget og det serum, som du overvejer at købe.

Læs mere om serum her:

1 Hvad er serum?


Serum er et hudplejeprodukt. Serum er vandbaseret og består af mindre molekyler end dem, du finder i fugtighedscremer, og det tillader serummet at trænge dybere ned.

Er det nødvendigt at bruge serum? Det kan sagtens give mening at investere i et serum, for de gode sera kan ting, som din fugtighedscreme, natcreme eller hudolie ikke kan.

2 Hvordan bruger man serum?


SÅDAN BRUGER DU SERUM

Her får du 3 tips til, hvordan du bruger produktet:

Hudpleje grafik

Påfør det om morgenen, under din dagcreme. Husk også at give halsen en tur.

Hudpleje grafik

Dit serum er som regel ret koncentreret, så du har sandsynligvis ikke brug for mere end en dråbe eller to.

Hudpleje grafik

Massér det grundigt ind. Husk altid solcremen efterfølgende.

3 Hvilken serum skal man vælge?


Ifølge hudlæge Susanne Vissing er det svært at gennemskue, hvorvidt ingrediensenerne i en given creme eller serum faktisk er aktive eller ej:

Selvom en creme er blevet fyldt op med hyaluronsyre, C-vitamin, A-vitamin og en masse andet, er det nemlig ikke sikkert:

  • At de trænger ned i din hud.
  • At de ikke forsvinder igen, før du påfører din creme.

Lidt karikeret kan man sige, at selvom du hælder citron i din creme, kan du ikke nødvendigvis optage dens C-vitamin.

Det kan derfor være overordentligt svært at skille skidt fra kanel, og der er desværre ikke nogen eviggyldige retningslinjer for, hvordan man finder frem til virksomme produkter.

Det bedste, du kan gøre, er derfor at finde frem til en kosmetolog, dermatolog eller bare et brand, du har tillid til, og så stole på, at de ved, hvad de snakker om. Og ellers prøv dig frem. Enhver hud er unik.

4 Hvad gør serum ved huden?


Serum fugter huden. Lidt teknisk handler det om, at du kan have aktive stoffer, der virker bedst, hvis de bliver pakket i et serum – nogle gange i en højere koncentration.

En ingrediens, der eksempelvis gør sig godt i et serum, er hyaluronsyre. Det er et stof, vi naturligt har i huden, og som binder vand for på den måde at tilføre fugt og fylde.

Med alderen falder det naturlige niveau af hyaluronsyre, og det kan derfor give mening at tilføje ekstra udefra, hvis du drømmer om at holde huden ung.

Kilde: Susanne Vissing, klinikejer og speciallæge i dermatologi

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2023