Bliv fri for skæl

Du har lige taget den pæne, sorte skjorte på, og straks daler små, hvide flager ned på dine skuldre. Du har skæl. Og det er der rigtig mange, som har. Men skæl er ikke bare skæl. Forstå de forskellige typer, og lær at slippe af med dem.

Kvinde kigger efter skæl i håret

KLØR HOVEDBUNDEN? - Døjer du med skæl er du ikke alene. Se, hvordan du kommer problemet til livs her.

© iStock

Kend din skæl

Mange skammer sig, når jakkekraven udsmykkes med skæl. For der hersker en udbredt myte om, at skæl skyldes manglende hygiejne. Det er en misforståelse!

Skæl er udtryk for, at noget har bragt din hovedbund ud af balance. Hovedbunden er et af de steder på kroppen, som er udstyret med flest talgkirtler. Deres opgave er at producere fedt, som skal hindre udtørring og beskytte mod snavs.

På hovedbunden er der også en mængde bakterier og svampe, som ligeledes er med til at skabe et sundt miljø, der holder huden fin. Når vi får skæl, så skyldes det, at der er gået kuk i denne fedt- og bakteriebalance. Derfor skal balancen genoprettes for at slippe af med det generende drys.

Første skridt er at få styr på, hvilken slags skæl du har fået.

Der findes tre typer skæl:

  • Det hvide
  • Det gule
  • Psoriasis-skæl

Hvidt på toppen

Den mest almindelige type er det hvide, dryssende skæl. Det kaldes også tørt skæl, og det kommer, når hovedbundens talgproduktion ikke er aktiv nok. Der kan være flere årsager til sløv talgproduktion.

Har du altid haft tør hovedbund, kan du takke dine forældre, for talgproduktionen er til en vis grad arvelig.

Skæl kan også være årstidsbestemt. Om vinteren får mange problemer med tør hovedbund, fordi huden påvirkes af frost og dårligt indeklima.

Er det tørre drys derimod opstået pludseligt og uden sammenhæng med vejret, skal du se nærmere på, hvad du kommer i håret. Nogle af de kemikalier, som findes i mange shampooer, stylingprodukter og hårfarver, kan nemlig slå den naturlige talgproduktion ud af kurs.

Er du plaget af det hvide skæl, skal du pleje hovedbunden med skælprodukter, der er olie- og fugtholdige.

Læs også: Sådan stopper du kløe i hovedbunden

Luft til lokkerne

Er dine skæl ikke hvide og tørre, men gullige og fedtede, så har du sandsynligvis fået skæleksem – også kaldet seboroisk dermatitis. Det kommer, når hovedbunden angribes af gærsvampen Pityrosporum ovale.

Det er en svamp, vi alle har på huden. Men når hovedbunden er fedtet, fugtig og indelukket, får svampen for gode vækstbetingelser.

Så opstår de gule skæl, der klumper sig sammen og sidder ret fast på hovedbunden. Skæleksem medfører rødmen, kløe og i svære tilfælde hårtab.

Folk med kraftigt hår oplever oftere disse svampeangreb, end tyndhårede gør.
Svampen kan nemlig lettere hygge sig i mørket under en tætsluttende hjelm af hår. Sveder du meget, kan det også sætte fut i svampevæksten, men det er muligt at forebygge svampeangreb:

  • Hvis du døjer med fedtet hovedbund, kan du anvende hårplejeprodukter, der regulerer talgproduktionen.
  • Lad ikke håret lufttørre, men brug en føntørrer, så hovedbunden ikke er fugtig i længere tid ad gangen.
  • Sollys og iltning af hovedbunden gør det ligeledes svært for svampen at få overtaget, så rod ofte op i hår

Lider du af den gule skæl, så brug en svampedræbende kur med ketoconazol eller stenkulstjære. Dette kan købes på apoteket.

LÆS OGSÅ: Hvad er fodsvamp?

Pas på parfumen

Når det gælder den kroniske skæltype psoriasis, så er svamp ikke synderen.
Psoriasis er en hudsygdom, som får huden til at afstøde hudcellerne så hurtigt, at de hober sig op og danner et tykt lag af skæl, hvorunder huden rødmer, smerter og klør.

Psoriasis-skæl ses som tykke skællende pletter.

Lider du af psoriasis i hovedbunden, har du det sikkert også andre steder på kroppen, og så skal du helt undgå parfumerede hårprodukter. Optræder det kun i hovedbunden, er det formentlig ikke psoriasis, men skæleksem. Opsøg en hudlæge for behandling.

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2021