Hvad er de bedste tricks mod myg?
Intet kan ødelægge en idyllisk sommeraften, som de små stikkende væsener. Heldigvis får du her et hav af gode tips til at undgå myg og myggestik.
Intet kan ødelægge en idyllisk sommeraften, som de små stikkende væsener. Heldigvis får du her et hav af gode tips til at undgå myg og myggestik.
Vil du også undgå, at din sommeraften bliver saboteret af myg? Så er du kommet til det rette sted. Her besvarer vi en række spørgsmål om myggen, og giver dig samtidig tips til at undgå de små, stikkende væsener.
For mange er myg superirriterende, og efter et par kløende myggestik på kroppen kunne man nemt fristes til at tænke, hvordan verden ville se ud uden de små, stikkende væsener. Men er det overhovedet muligt at udrydde myg? Eller ville det have betydelige konsekvenser for verdens økosystem?
Selvom myg er en fødekilde for edderkopper og fugle, er der ikke videre bevis for, at myggen har den store betydning for fødekæden. Og i Sverige har man i årevis forsøgt at bekæmpe myg i området ved Dalelven i Mellemsverige, da myggen her er en særlig stor plage. I takt med bekæmpelsen af myg har svenskerne overvåget økosystemet nøje, og der er ikke meget, der tyder på, at den øvrige natur lider under, at der er færre myg. Måske fordi myggene sværmer intenst i en kort periode, så ingen andre dyr kan regne med dem som et stabilt fødegrundlag.
Når det er sagt, er der to bekymringer ved at udrydde myggen. Det ene er det etiske, for kan vi tillade os at udrydde en dyreart bevidst? Og det andet er uvisheden om, hvad der kommer i stedet for myggen. Alle dyr har jo en plads i fødekæden og i økosystemet.
Så det lader til, at vi må lære at leve med myg. Heldigvis kan følgende tips gøre livet med myggen nemmere.
Højsæsonen for myg er fra maj til august. Du kan dog også plages af myg om vinteren. Det er arten husmyg, som overvintre indendørs i kølige, fugtige og helst uforstyrrede lokaler. Typisk finder man husmyggene under loftet i kældre eller udhuse. Hvis husmyggene bliver forstyrret i sin overvintring, kan den stikke – og derfor kan man også risikere at få myggestik om vinteren.
Det er faktisk kun hun-myggen, der stikker og suger blod. Hannerne lever af nektar og plantesaft.
Hun-myggen bruger blod til at reproducere flere myg. Men hun har travlt, for hun-myggen lever kun i 20 dage, og på den tid skal hun nå at suge blod og lægge æg. Det tager tre dage at lægge æg, til gengæld lægger hun ca. 200 æg på en gang. Og når hun er færdig, er hun praktisk talt klar til at suge blod og reproducere igen.
Mange tror, at myg kun stikker én gang. Det er desværre ikke rigtigt. Hvis myggen får lov til at stikke færdig og suge nok blod, er chancen for, at den kun stikker en gang, større. Men forstyrrer man myggen i sit måltid, kan den sagtens komme tilbage og stikke igen.
Når myggen stikker dig, sprøjter den et spytligende stof ind gennem huden. Myggens spyt forhindrer blodet i at størkne, så myggen nemmere kan suge løs af dit blod. Kroppens reaktion på spyttet er en betændelsestilstand, der resulterer i kløe.
Opdager du en myg, der er i gang med at stikke dig, så lad den endelig være. Myggen suger nemlig en del af det kløende spyt op, når den er færdig med at stikke.
Vi ved det jo godt: Når et myggestik klør, skal vi ikke klø igen. Godt nok lindrer det i starten, men derefter bliver det bare værre. Nu har forskere så fundet forklaringen. Den umiddelbare lindring skyldes, at smertesignalerne fra kradseriet overdøver kløesignalerne fra myggestikene. Men forskningen viser også, at når smertesignalerne har dæmpet sig, vil kløefølelsen blive endnu kraftigere end før. Så hvis du vil undgå at rive dig sig til blods, så stop med at klø i dine myggestik.
Der findes adskillige myggemidler til dig, der er blevet stukket af en myg. Men tjek altid Miljøstyrrelsen anbefalinger af myggemidler, da disse oftest virker. Herunder finder du tips til gode myggemidler:
Det er umiddelbart svært at holde myggen væk. Men der er flere ting, du kan gøre for at holde dig selv væk fra myggen.
Som udgangspunkt er myg mest tiltrukket af varme og fugtige områder. Så sørg derfor for at holde dig fra områder med søer og skygge – især på de varme sommeraftener.
Myggene går især på jagt om aftenen og i de tidlige morgentimer. Om aftenen, når du sidder på terrassen, er det en god idé at undgå for meget lys – myggene tiltrækkes af din ånde og kropslugt – og af lys og varmestråler. Selv varmen fra myggelys kan risikere at tiltrække myg i stedet for at afskrække dem.
Dernæst er det en god idé at klæde sig på, så myggen ikke kan finde bar hud. Det vil sige bluser og bukser med lange ærmer og ben - og det skal gerne være løstsiddende tøj, så myggens snabel ikke kan nå igennem tøjet og ind til huden.
Du kan selvfølgelig også bruge et myggemiddel, som indeholder et duftstof, myg ikke kan lide, men nøjes med at smøre det på steder, hvor myggene kan komme til, fx på fødderne, hvis du har lange bukser på. Undgå dog læber og huden omkring øjnene, og husk at du aldrig må bruge myggemidler til børn under tre år.
Virker hvidløgspiller mod myg? Læs her for mere viden.
Forbrugerrådet Tænk har i 2015 testet og i 2017 opdateret testen af forskellige myggemidler. Testvinderen blev Autan Protection Plus, der i testen holdt myggene væk i tre en halv til fire en halv time afhængig af, hvilke myggearter der var tale om.
I din søgen efter myggespray har du sikkert stødt på ordet DEET. DEET er et andet navn for N,N-Dietyl-meta-toluamid eller dietyltoluamid og er et særligt kraftigt middel mod myg og andre insekter. Myggespray med DEET kan købes i Norge og Sverige men ikke i Danmark, da det ikke kun er myg, der kan tage skade af DEET-holdige midler. Forskning tyder nemlig på, at det muligvis også kan have en negativ virkning på mennesker.
En international forskergruppe advarer om, at DEET virker som en gift på nervesystemet hos både insekter og dyr. Og da nervesystemerne hos mennesker og dyr ligner hinanden, er det sandsynligt, at DEET kan have samme giftige effekt på mennesker, som det har vist sig at have på dyr og insekter.
Det skal dog siges, at DEET ofte forekommer i små doser i myggespray, og derfor bør det være op til den enkelte at vurdere fordele og ulemper ved at bruge myggemidler med DEET, når man er ude at rejse.
Kilde: Videnskab.dk