Sådan undgår og fjerner du flåter

Mange frygter de små blodtørstige bæster, men med lidt omtanke kan du nemt sænke din risiko for flåtbid, ligesom det også er ret let at fjerne en flåt, der allerede har bidt sig fast.

En flåt på en finger

EN FLÅT ser umiddelbart ret ufarlig ud, men den lille blodtørstige bandit kan gøre dig alvorligt syg.

© iStock

Færdes du jævnligt i skoven, eller hvor der er langt græs, er du i risiko for at blive bidt af en sulten flåt. Flåter lever af blod, og de små blodtørstige mider trives bedst i fugtige, skyggefulde områder med tæt bevoksning. Ofte sidder flåten i toppen af et græsstrå og venter på, at et pattedyr som fx et rådyr eller menneske passerer.

Risiko for borrelia og TBE ved flåtbid

Flåten er kun et par millimeter lang, og dens bid er ganske ufarlig for de fleste af os. For ca. 2 pct. af dem, der bliver bidt, kan et flåtbid dog blive ganske alvorligt.

Borrelia: En flåt kan være bærer af borreliabakterien, der kan overføres til mennesker og føre til borrelia. Sygdommen kan i værste fald kan give hjernebetændelse og muskellammelser, typisk i ansigtet.

Fjernes flåten inden for 24 timer, er risikoen minimal.

TBE: Nogle flåter kan også være bærere af en virus, der kan føre til den mere sjældne sygdom TBE, skovflåtbåren hjernebetændelse. Denne smitte overføres hurtigt efter et flåtbid.

Er man smittet, vil man 1-2 uger efter få influenza-lignende symptomer. Efter en kortere periode uden symptomer vil cirka en tredjedel udvikle tegn på hjernebetændelse med hovedpine, feber og lammelser.

Sådan undgår du flåtbid

Undgå langt græs. Hold dig til stierne, når du færdes i skoven, og undgå generelt områder med langt græs, hvor flåten holder til.

Dæk huden til. Tag lange bukser på og dæk også dine arme til. Jo mere bar hud, jo større er risikoen for, at en flåt kan bide sig fast i din hud.

Luk af ved fødderne. Tag lange gummistøvler på, eller stop buksebenene ned i dine strømper.

Brug dufte. Nogle hævder, at flåter ikke bryder sig om dufte som lavendel, citrus, eucalyptus og lime. Vil du afprøve tippet, så dup huden med et par dråber æterisk olie i en af disse dufte, inden du tager i skoven.

Lav et flåt-tjek. Efter en tur i det grønne, så tjek dig selv og dine eventuelle børn grundigt for flåter. Tjek især de varme, fugtige områder som hovedbund, knæhaser, armhuler, navle, skridt og bag ørerne for flåter.

Tjek husdyr. Har du husdyr, der færdes ude, så tjek også dem for flåter. Har de ikke bidt sig fast, risikerer du, at de vandrer videre til husets andre beboere.

Overvej vaccination. Færdes du ofte i naturen i de områder, hvor TBE er særlig udbredt som fx Bornholm, kan du overveje vaccination mod sygdommen.

Sådan fjerner du en flåt

  1. Fjern flåten så snart, som du opdager den. Brug en særlig flåttang eller et flåtkort, som kan købes på fx apoteket. Alternativt kan du også bruge en almindelig pincet til at fjerne flåten.
  2. Sæt tangen eller kortet så langt nede om flåtens hoved som muligt. Undgå at trykke på flåtens bagkrop.
  3. Træk langsomt tilbage i et sejt træk, indtil flåten slipper.
  4. Hvis flåtens hoved bliver siddende, så lad det blot være. Det skal nok falde ud af sig selv efter et par dage.
  5. Når flåten er ude, vil huden være lidt rød og irriteret, men det er helt normalt. Tegn en ring rundt om flåtbidet med en kuglepen. Så er det nemt at holde øje med, om der spreder sig et rødligt udslæt de efterfølgende dage.

Søg læge, hvis …
– området omkring biddet spreder sig i 1-4 uger efter, at du har fjernet flåten. Hold øje med røde, runde plamager på huden.
– du pludselig får feber i dagene efter et flåtbid.

Forskellen på en flåt og en tæge

Nogle mennesker kalder flåter for tæger, men det er ikke korrekt. Flåter er mider, der lever af blod fra pattedyr og fugle, mens tæger er små insekter, der lever af plantesaft og andre insekter.

Nogle tæger kan godt stikke mennesker, men de bider sig ikke fast i huden og suger blod som flåter.

Flåt: Har otte ben og ligner en lille edderkop
Tæge: Har seks ben og ligner en lille bille.