Test: Er du en pleaser?

Er det dig, der styrer – eller føler du, at alle andres behov trækker i dig? Vi mennesker er flokdyr, så selvfølgelig skal vi være der for hinanden. Men på en sund måde. For der er forskel på at være imødekommende og selvopofrende. Kan du mon gætte, hvor du ligger på skalaen? Tag testen og se, om du har ret.

Kvinde rækker ud efter andre for at tilfredsstille deres behov. Hun er en pleaser.

PLEASER – Der er intet i vejen for at sætte sine egne behov til side for at imødekomme andre. Bare det ikke sker på bekostning af dine egne og bliver et fast mønster for dig.

© iStock

Du kender sikkert situationen. Der bliver spurgt ud i forsamlingen: “Hvem tager referat?” Eller: “Hvem bager en kage?” Det er lidt af en test af, hvor modstandsdygtig du er til at holde ubehaget ud, indtil harmonien er genoprettet. Måske er du hende, der aldrig kunne drømme om at melde sig. Eller typen, der lige venter og ser, om en anden brænder for opgaven. Og så er der den sidste kategori: pleaseren. Hende, der nærmest pr. refleks rækker hånden op med et “det gør jeg”.

At være pleaser handler om at være så optaget af andres ønsker og behov, at du ender med at negligere dine egne. Er du virkelig ihærdig med at tilbyde andre service, støtte og opmærksomhed, kan det nærmest blive en drivkraft i sig selv at gøre andre glade. På den måde fortæller din indre logik dig, at du er sikret deres kærlighed og anerkendelse retur. Men det bygger på en stor misforståelse.

“Logikken er, at man altid er et godt menneske, når man pleaser. Men det er man ikke. Det, at man altid giver folk det, de vil have, er ikke godhed. For så handler du ud fra angst og ængstelse mere end ud fra reel godhjertethed,” forklarer psykolog Lise August, der ofte møder fænomenet i sin psykologklinik.

Er du nysgerrig på, hvor du ligger på skalaen, kan du tage testen. Den vil give dig et fingerpeg om, hvorvidt du har noget at arbejde med. Det er nemlig aldrig for sent at blive en bedre version af sig selv. Sådan en, der både kan lytte til andre, men samtidig er opmærksom på ikke at skylle sig selv ud med badevandet. Det er både du og dine omgivelser nemlig bedst tjent med.

God fornøjelse.

Gode råd til den balancerede

Nyd det, og brug det
Vær taknemmelig for, at du kan bruge pleaserværktøjet, når det er nødvendigt. Der er absolut ikke noget dårligt i at kunne tilsidesætte egne behov, hvis du oplever, at det er vigtigt lige den dag.

Overvej din adfærd under pres
Din grundindstilling til at balancere egne og andres behov er sund. Men du kan overveje, hvordan du opfører dig, når du er under pres, for så går en overlevelsesmekanisme i gang, og vi mister selvkontrol. For nogle betyder det, at den usunde pleaser stikker sit fjæs frem. Eller det modsatte: Du bliver selvoptaget.

Husk at give andre plads
Hvis du scorede meget få point i testen, kan det være et tegn på, at du gerne må være mere pleasende. Måske glemmer du at spørge ind til andre. At please på en sund måde vil knytte dig tættere til andre.

Gode råd til den imødekommende

Husk, at ubehaget aftager
Når du afholder dig fra at afvise et medmenneske, fordi det giver dig ondt i maven, så tænk på, at ubehaget ikke vil vare ved. Det har en begyndelse, en top og en afslutning. Så prøv at stå igennem det, til det klinger af.

Tolk ubehaget positivt
Lyt til din mavefornemmelse, selvom det opleves ubehageligt. Din dårlige samvittighed over at skuffe andre er et tegn på, at du (stadig) kan mærke dine følelser, så imødekom dem. Hvordan vi tolker vores følelser, har stor betydning for, om vi kan acceptere dem.

Flyt fokus til dig selv
Du kan tydeligt mærke andres behov. Lidt for godt, faktisk. Så øv dig i også at mærke, hvad du selv tænker og føler. Forestil dig, at du ser dig selv udefra. Nu gælder det om at slukke for andres stemmer og koncentrere dig om, hvad du selv ønsker.

Gode råd til den selvopofrende

Tun ind på din krop og følelser
Hvis din selvrespekt er bygget op om at leve op til andres forventninger, skal det ændres. Du kan et par gange om dagen stoppe op og mærke efter, hvordan du har det i kroppen, og hvad du føler. Du skal gå fra “Hvad vil andre have, jeg skal gøre nu?” til “Hvad vil jeg have, jeg skal gøre nu?”

Gør prisen op
Prøv at få øjnene op for, at det er umagen værd at holde op med at please. Hæv blikket fra situationen, og se konsekvenserne på sigt. Og gevinsterne. Du kommer på ferier, du har lyst til. Du får tid til de mennesker, du elsker. Du får mere energi.

Tag et kig på dine nærmeste
Når du ændrer dig selv, kan du også sætte en udvikling i gang i din omgangskreds. Har du en meget dominerende veninde, vil det også være sundt for hende, at du melder mere ind i samtaler og beslutninger. Dybest set er det en gave for hende at lære at respektere og lytte til andre. Så se ikke processen som et egoistisk projekt. Det er det sidste, det er.