Skal du bruge tandtråd før eller efter tandbørstning?

Tandtråd kan være en bøvlet affære, så når du nu alligevel står og bakser med det, kan du lige så godt gøre det rigtigt. Vi hjælper dig.

Kvindemund med tandtråd

TANDTRÅD jager de bakterier væk, der gemmer sig i mellemrummene mellem tænderne.

© iStock

Lad os lige starte med at slå det åbenlyse fast: Det er en rigtigt god idé at bruge tandtråd.

En tand har fem flader, og de to, der grænser op til nabotænderne, kan du simpelthen ikke nå med tandbørsten. Så frem med tandtråden – og allerhelst efter du har børstet tænderne.

“Du skal bruge tandtråd, når du har tandpasta i munden. Først børster du tænder, så spytter du ud uden at skylle, og så bruger du tandtråden, for så kommer fluoren med ned i mellemrummene,” forklarer Britt Lilja, som er tandlæge og klinikchef hos Østerbro TandlægeCenter.

Fluor er det stof i tandpastaen, som virker på begyndende huller, og derfor er det vigtigt, at det kommer med ind i mellemrummene. Det er nemlig altid her, voksenhuller starter.

Læs også: Sådan undgår du at få gule tænder

2-3 gange om ugen kan du nøjes med at bruge tandtråd, hvis du ikke har begyndende huller.
— Kilde: Britt Lilja, tandlæge og klinikchef hos Østerbro TandlægeCenter

Sav som i et nybagt franskbrød

Når du køber tandtråd, skal du gå efter noget, der er fladt og vokset – ikke det helt tynde. Det gør det nemlig lettere at komme op og ned. Og så er hemmeligheden ifølge Britt Lilja at bruge tandtråden som en kniv i nybagt franskbrød:

“Forestil dig, at du har et helt friskt franskbrød – hvis du saver frem og tilbage forsigtigt uden at bruge kræfter, så får du de fineste skiver uden at ødelægge det. Du skal save dig ned igennem mellemrummene.”

Sådan får du det gjort

Tanntråd
© iStock

Når du går ud for at børste tænder, så start med at knække et stykke tandtråd af, og læg det på vasken. Børst så tænderne. Chancen for, at du efterfølgende bruger tandtråden, er større, når du allerede har lagt et stykke klar, for ellers ender du bare med at smide det ud, og det er jo spild af penge.