Kvikguide til 4 typiske maveonder

Du kan spise dig til en god fordøjelse, men hvad gør du, hvis du går rundt med en mave, der ikke vil lade dig være i fred? Her får du en række tips til og løsninger på de mest almindelige maveproblemer.

Kvinde holder sig for maven

Ondt i maven? Bare rolig vi har løsningen på de fire mest typiske årsager til mavepine.

1. Oppustet mave

Symptomer: Hævet og udspilet mave - ildelugtende og måske endda larmende prutter.

Typisk årsag: Balancen mellem de sunde mælkesyrebakterier og forrådnelsesbakterierne i tarmen har forskubbet sig til fordel for forrådnelsesbakterierne, som er skadelige, hvis der bliver for mange af dem.

Løsning: Spis godt med probiotiske surmælksprodukter – de fremmer nemlig væksten af de sunde tarmbakterier. Understøt desuden de sunde tarmbakterier med masser af præbiotiske fibre, fx fra fiberrige flakes, rugbrød eller andet, og sørg for at komme af med tarmluften, så du lindrer ubehaget. Luft, der bliver tilbage, spiler tarmene ud – og det gør ondt.

LÆS OGSÅ: Hvad hjælper mod oppustet mave?

2. Forstoppelse

Symptomer: Maven føles tung, hård og oppustet, og der går mange dage imellem, at du kommer på toilettet. Appetitten daler, og du kan have mavekneb. Der findes også en anden - ikke når så kendt - variant af forstoppelse, nemlig såkaldt "skjult forstoppelse". Her har du daglige toiletbesøg, men kommer til gengæld ikke af med al afføringen. Du kan have en fornemmelse af ikke at være helt tømt.

Typisk årsag: Stress får maven til at arbejde langsommere – hos nogle går den helt i stå. Andre årsager kan være alt for fiberfattig kost, for lidt væske og for lidt motion.

Løsning: Sørg for at spise mad med mange fibre – både de opløselige, der giver tarmindholdet fylde, og de uopløselige, der stimulerer tarmens peristaltik. Drik masser af vand, og suppler med svesker – de egner sig fremragende til at sætte gang i systemet. Husk motion, fx boldspil, løb eller aerobic.

LÆS OGSÅ: Forstoppelse? Sådan slipper du af med det

3. Irriteret tyktarm

Symptomer: Oppustet mave og uregelmæssig afføring, der kan veksle mellem forstoppelse og diarré. Du kan have mavekneb og eventuelt blødning fra endetarmen.

Typisk årsag: Tyktarmen er irriteret af infektioner med bakterier, svampe eller virus. Det fremprovokerer sammentrækninger og følges ofte med en mangelfuld produktion af fordøjelsesenzymer fra lever, galdeblære og bugspytkirtel.

Løsning: Den bedste måde at forebygge en irriteret tyktarm på er ved at opbygge et stærkt immunforsvar i tarmen. Vejen hertil går gennem sunde kostvaner, som er rige på pro- og præbiotiske bakterier. Sørg samtidig for at spise godt med opløselige kostfibre. Oplever du blod i afføringen, bør du søge læge for at få fastslået, om der er tale om irritabel tyktarm eller om der er tale om en anden årsag til symptomerne.

LÆS OGSÅ: Ro i maven med low FODMAP-diæten

4. Diarré

Symptomer: Flydende eller "løs" afføring, som normalt optræder kort tid efter et måltid. Ofte har du ondt i maven eller decideret mavekramper.

Typisk årsag: Afføringen bevæger sig for hurtigt igennem tyktarmen. Mange gange ligger der en irriteret tyktarm til grund for problemerne, men diarré kan også skyldes, at du ikke tåler bestemte fødevarer. En anden årsag kan være, at afføringen fylder for lidt – her skal du spise mere mad med opløselige fibre.

Løsning: Styrk din tarmflora ved at spise probiotiske bakterier – husk at "fodre" de gode bakterier med præbiotika – altså fibre. Husk også at spise regelmæssigt og i tilpas store mængder til, at maden fylder godt i tarmen, så den kan sætte gang i tarmbevægelserne.

LÆS OGSÅ: Hvilken farve bør afføring have?