Sur mad til en glad mave

Det kan nok diskuteres, om et enkelt æble om dagen kan holde lægen væk, men en skål surmælksprodukt med de rette bakterier kan! Surmælksprodukter er nemlig godt for dit helbred.

I de senere år har forskerne i høj grad fået øjnene op for, at sunde mælkesyrebakterier ikke alene får maven til at fungere godt, men også gør underværker for vores immunforsvar generelt. De virker med forskernes ord probiotisk.

De sunde bakterier har nemlig vist sig at være geniale til at holde andre og mere skadelige bakterier i skak. De lægger sig populært sagt som en hinde på tarmen, hvor de forhindrer, at andre bakterier får lov at komme til. Samtidig danner de syre, der gør livet surt for skadelige bakterier. Det betyder, at de ikke alene kan uskadeliggøre bakterier som salmonella, men også er i stand til at bekæmpe forkølelse og andre virus.

Sunde bakterier

I de senere år har man desuden fundet ud af, at mælkesyrebakterierne også har andre vigtige funktioner. De danner blandt andet B- og K-vitaminer, og de aktiverer visse immunceller. Når en gravid kvinde spiser surmælksprodukter, falder risikoen sågar for, at hendes barn får allergi og børneeksem.

Heldigvis kan du let spise dig til de sunde bakterier. Du finder dem i syrnede mælkeprodukter, som er tilsat kulturer som acidophilus, bifido og F19. Fødevareindustrien er dog i fuld gang med at finde ud af, hvilke fødevarer man ellers kan tilsætte de sunde bakterier.

LÆS OGSÅ: Virker kosttilskud med probiotika?

Hvad sker der i kroppen

1. Du spiser sunde bakterier fra et syrnet mælkeprodukt.

2. Millioner af gode bakterier overlever turen ned gennem syren i mavesækken.

3. Mælkesyrerne glider igennem tyndtarmen.

4. Bakterierne ender i tyktarmen, hvor de formerer sig og lægger sig som en hinde på tarmens overflade. Her forhindrer de, at usunde bakterier i stedet kan sætte sig fast og få adgang til vores krop. De probiotiske bakterier udvikler desuden syre, som ødelægger skadelige bakterier.

Vidste du at ...

Har du været igennem en antibiotikakur, er det en rigtig god idé at spise ekstra meget af de sunde surmælksprodukter. Antibiotika slår nemlig også de sunde bakterier i tarmen ihjel.