9 råd til at undgå forkølelse

Følgende ni råd bør være dine frontlinjesoldater i kampen mod forkølelse. Med dem vil dit immunforsvar stå stærkt og uovervindeligt vinteren igennem.

Kvinde drikker te

1. Smil til livet

Glæde, optimisme, et positivt livssyn og afslappethed er et effektivt middel mod forkølelse. Det vil langt sjældnere lykkes for de angribende og hosteskabende virus at få fodfæste, når du er glad. Negative tanker, stress samt et trist syn på tilværelsen virker omvendt som et succesfuldt bombardement mod immunforsvaret.

2. Brug tid med vennerne

Jo flere venner du har, desto mindre forkølet bliver du. Mennesker med kun 1-3 gode venner bliver fire gange oftere forkølet end de, som har sociale tilknytninger til flere personer. Formentlig styrker et godt socialt netværk vores immunforsvar og herved modstandskraften over for forkølelsesvirus.

3. Bevæg dig

Ved at holde dig i sving styrker du kroppens modstandskraft og holder forkølelsen på afstand. Det påviste en undersøgelse, som lod en gruppe kvinder træne 45 minutter om dagen de fleste af ugens dage. De blev efterfølgende halvt så ofte ramt af forkølelse. Du kan sagtens træne udendørs, for den kølige luft styrker slimhinderne. Meget hård træning kan dog svække forkølelsesforsvaret i nogle dage.

Stoppet næse og trykken for hovedet er nogle af symptomerne på bihulebetændelse. Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen.

4. Vask hænder, og hold vejret

Forkølelse smitter især fra fingrene, når de har kontakt med næse og øjne. Vask derfor tit hænder. Husk også at holde vejret, hvis nogen nyser dig lige ind i ansigtet.

LÆS OGSÅ: Forkølelse – hvad skal du gøre?

5. Varm dine fødder

Da forsøgspersoner i et forsøg sad med fødderne i en balje koldt vand, blev de tre gange så ofte forkølet som testpersonerne med varme fødder. Så husk sokkerne.

6. Spis sundt og varieret

Grønsager og frugter giver dig hele paletten af vitaminer, mineraler og sunde plantestoffer, som optimerer immunforsvaret. Husk også krydderier som ingefær og hvidløg samt te – gerne den grønne, da den er fuld af antioxidanter.

Drømmer du om færre sygedage og et stærkere immunforsvar? Så skal du bare spise disse 8 råvarer.

7. Fyld D-vitamin-depoterne

D-vitamin er vigtigt for at styrke immunforsvaret. Vi mangler især D-vitamin om vinteren, når solen ikke skinner nok til, at huden selv kan danne vitaminet. Så snup en daglig D-vitamin-pille. Høje doser C-vitamin forebygger derimod ikke forkølelse.

8. Stress af

Når to mennesker indånder samme mængde forkølelsesvirus, er den mest stressede i størst fare for at blive syg. Stress og jag nedsætter din modstandskraft, så virus lettere får frit spil.

9. Bliv røgfri

Rygning fordobler risikoen for at blive forkølet. Dels svækker rygning immunforsvaret, dels skader røgen slimhinderne, så virus lettere får fodfæste. Desuden bliver du ved at ryge generelt svagere samt dårligere til at modstå en lungebetændelse.

LÆS OGSÅ: Forkølelsessår – sådan får du dem til at gå væk hurtigere

Er du i tvivl, om din hoste skyldes lungebetændelse? Læs vores guide, og bliv klogere på den drilske sygdom.