9 råd til at undgå forkølelse

Følgende ni råd bør være dine frontlinjesoldater i kampen mod forkølelse. Med dem vil dit immunforsvar stå stærkt og uovervindeligt vinteren igennem.

Kvinde drikker te

1. Smil til livet

Glæde, optimisme, et positivt livssyn og afslappethed er et effektivt middel mod forkølelse. Det vil langt sjældnere lykkes for de angribende og hosteskabende virus at få fodfæste, når du er glad. Negative tanker, stress samt et trist syn på tilværelsen virker omvendt som et succesfuldt bombardement mod immunforsvaret.

2. Brug tid med vennerne

Jo flere venner du har, desto mindre forkølet bliver du. Mennesker med kun 1-3 gode venner bliver fire gange oftere forkølet end de, som har sociale tilknytninger til flere personer. Formentlig styrker et godt socialt netværk vores immunforsvar og herved modstandskraften over for forkølelsesvirus.

3. Bevæg dig

Ved at holde dig i sving styrker du kroppens modstandskraft og holder forkølelsen på afstand. Det påviste en undersøgelse, som lod en gruppe kvinder træne 45 minutter om dagen de fleste af ugens dage. De blev efterfølgende halvt så ofte ramt af forkølelse. Du kan sagtens træne udendørs, for den kølige luft styrker slimhinderne. Meget hård træning kan dog svække forkølelsesforsvaret i nogle dage.

Stoppet næse og trykken for hovedet er nogle af symptomerne på bihulebetændelse. Tjek her, hvordan du bekæmper sygdommen.

4. Vask hænder, og hold vejret

Forkølelse smitter især fra fingrene, når de har kontakt med næse og øjne. Vask derfor tit hænder. Husk også at holde vejret, hvis nogen nyser dig lige ind i ansigtet.

5. Varm dine fødder

Da forsøgspersoner i et forsøg sad med fødderne i en balje koldt vand, blev de tre gange så ofte forkølet som testpersonerne med varme fødder. Så husk sokkerne.

6. Spis sundt og varieret

Grønsager og frugter giver dig hele paletten af vitaminer, mineraler og sunde plantestoffer, som optimerer immunforsvaret. Husk også krydderier som ingefær og hvidløg samt te – gerne den grønne, da den er fuld af antioxidanter.

Drømmer du om færre sygedage og et stærkere immunforsvar? Så skal du bare spise disse 8 råvarer.

7. Fyld D-vitamin-depoterne

D-vitamin er vigtigt for at styrke immunforsvaret. Vi mangler især D-vitamin om vinteren, når solen ikke skinner nok til, at huden selv kan danne vitaminet. Så snup en daglig D-vitamin-pille. Høje doser C-vitamin forebygger derimod ikke forkølelse.

8. Stress af

Når to mennesker indånder samme mængde forkølelsesvirus, er den mest stressede i størst fare for at blive syg. Stress og jag nedsætter din modstandskraft, så virus lettere får frit spil.

9. Bliv røgfri

Rygning fordobler risikoen for at blive forkølet. Dels svækker rygning immunforsvaret, dels skader røgen slimhinderne, så virus lettere får fodfæste. Desuden bliver du ved at ryge generelt svagere samt dårligere til at modstå en lungebetændelse.

Er du i tvivl, om din hoste skyldes lungebetændelse? Læs vores guide, og bliv klogere på den drilske sygdom.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background