Muskel-tics - kvinde har sitrende øjenlåg og gnider sig i øjet
Muskel-tics

Sitrende øjenlåg kan give trætte øjne og gøre det svært at koncentrere sig. Kaffe, stress og træthed kan være årsagen. 

© iStock

3 grunde til at du får tics i øjet

Kender du det, når øjenlåget ligesom hopper eller vibrerer lidt? Her får du tre mulige forklaringer på de ufrivillige spjæt.

24. maj 2018 af Maria Albøg Jespersen

De små, spontane sammentrækninger ved øjet, som ofte forveksles med tics, kan være vældig generende, men er i langt de fleste harmløse.

Fænomenet kaldes muskeltics og skyldes overaktive muskelfibre, der trækker sig sammen uden for viljens kontrol. Det klassiske eksempel er et vibrerende øjenlåg, men muskeltics kan også forekomme andre steder i kroppen, fx i læggen eller i ballen.

I enkelte tilfælde kan de godartede spjæt omkring øjet skyldes en kronisk tilstand kaldet blefarospasme. Sygdommen viser sig ved ufrivillig blinken eller øjenlågskniben og kan i alvorlige tilfælde behandles med botox, der går ind og lammer musklerne.

Hvis du kun døjer med sitrende øjenlåg i perioder, er det mere sandsynligt, at det skyldes din livsstil. Selvom forskerne endnu ikke har kunnet fastlægge én præcis forklaring på muskeltics i øjenlåget, er der nemlig flere livstilsrelaterede faktorer, der menes at have indflydelse på de spontane spjæt. Se dem her:  

3 årsager til muskel-tics

1. Du indtager meget koffein

Ligesom koffein kan give øget hjertebanken, kan det også være en mulig årsag til muskeltics. En potentiel forklaring er, at koffein virker stimulerende, hvilket øger mængden af de såkaldte transmittere, der sender signaler til muskelfibrene om at trække sig sammen, fx i øjenlåget.

2. Du er stresset

Muskeltics er et almindeligt symptom på stress. En mulig forklaring er, at du typisk har mere adrenalin i kroppen, når du er stresset, hvilket kan gøre det lettere for musklerne at trække sig sammen. Det samme er tilfældet, hvis du bliver bange eller forskrækket. 

3. Du er træt 

Når øjenlåget vibrerer, prøver kroppen typisk at fortælle dig, at du skal slappe af eller lave noget andet end det, du er i gang med. Både træthed og for lidt søvn kan nemlig resultere i sitrende øjenlåg.

Kilde: Jacob Geday, speciallæge i neurologi

Muskel-tics vs. tics og Tourette

Muskeltics som er beskrevet her på siden er ikke det samme som tics.

Tics er pludselige, ufrivillige og gentagne bevægelser eller lyde, fx kraftig blinken, grimasser eller kasten med hovedet (motoriske tics) eller snøften, brummen eller det at sige særlige ord (vokale tics). Disse tics har intet med overaktive muskelfibre at gøre, men skyldes en form for ubalance i hjernen.


Tics ses både som forbigående tics, der hurtigt går over af sig selv, kroniske tics eller Tourette syndrom.

Tics ses ofte hos børn (især drenge) og vil for det meste gå over af sig selv. Op mod hvert fjerde barn vil på et tidspunkt opleve forbigående tics.

Hvis man har flere forskellige tics (flere motoriske  og mindst et vokalt tic) i over et år, bliver man diagnosticeret med Tourette.

Hvis man kun har en type tics, men den varer i over et år, taler man om kroniske tics. 

Ved 18-års-alderen oplever 80-90% af alle med tics-lidelser, at deres tics enten er forsvundet eller på tilbagetog.

Læs mere om tics og Tourette her:

Sundhed.dk og Dansk Tourette Forening

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: