3 grunde til at du får tics i øjet

Kender du det, når øjenlåget ligesom hopper eller vibrerer lidt? Her får du tre mulige forklaringer på de ufrivillige spjæt.

Muskel-tics - kvinde har sitrende øjenlåg og gnider sig i øjet

MUSKEL-TICS Sitrende øjenlåg kan give trætte øjne og gøre det svært at koncentrere sig. Kaffe, stress og træthed kan være årsagen.

© iStock

De små, spontane sammentrækninger ved øjet, som ofte forveksles med tics, kan være vældig generende, men er i langt de fleste tilfælde harmløse.

Fænomenet kaldes muskeltics og skyldes overaktive muskelfibre, der trækker sig sammen uden for viljens kontrol. Det klassiske eksempel er et vibrerende øjenlåg, men muskeltics kan også forekomme andre steder i kroppen, fx i læggen eller i ballen.

I enkelte tilfælde kan de godartede spjæt omkring øjet skyldes en kronisk tilstand kaldet blefarospasme. Sygdommen viser sig ved ufrivillig blinken eller øjenlågskniben og kan i alvorlige tilfælde behandles med botox, der går ind og lammer musklerne.

Hvis du kun døjer med sitrende øjenlåg i perioder, er det mere sandsynligt, at det skyldes din livsstil. Selvom forskerne endnu ikke har kunnet fastlægge én præcis forklaring på muskeltics i øjenlåget, er der nemlig flere livstilsrelaterede faktorer, der menes at have indflydelse på de spontane spjæt. Se dem her:

3 årsager til muskel-tics

1. Du indtager meget koffein

Ligesom koffein kan give øget hjertebanken, kan det også være en mulig årsag til muskeltics. En potentiel forklaring er, at koffein virker stimulerende, hvilket øger mængden af de såkaldte transmittere, der sender signaler til muskelfibrene om at trække sig sammen, fx i øjenlåget.

2. Du er stresset

Muskeltics er et almindeligt symptom på stress. En mulig forklaring er, at du typisk har mere adrenalin i kroppen, når du er stresset, hvilket kan gøre det lettere for musklerne at trække sig sammen. Det samme er tilfældet, hvis du bliver bange eller forskrækket.

3. Du er træt

Når øjenlåget vibrerer, prøver kroppen typisk at fortælle dig, at du skal slappe af eller lave noget andet end det, du er i gang med. Både træthed og for lidt søvn kan nemlig resultere i sitrende øjenlåg.

Kilde: Jacob Geday, speciallæge i neurologi

  Bliv sund og stærk med I FORM!

  I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. I vores online univers får du viden og værktøjer, der gør det let at leve sundt. Som abonnent har du fri adgang til både site og app.

  På vores site og app får du bl.a.:

  • Over 100 videotræninger på 5 til 40 min.
  • Begyndervenlige løbeprogrammer med lydguide
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan – hver uge

  Vil du vide mere om I FORM digital? Tjek her!

  Newsletter background