11 spørgsmål til gynækologen
Bliver du også nervøs og usikker, når det er ved at være tid til at besøge gynækologen? Her får du 11 beroligende svar på de spørgsmål, du måtte have.
Bliver du også nervøs og usikker, når det er ved at være tid til at besøge gynækologen? Her får du 11 beroligende svar på de spørgsmål, du måtte have.
Kan jeg blive undersøgt, når jeg har menstruation? Foretrækker gynækologen, at jeg har barberet mig forneden? Hvor ofte skal jeg besøge gynækologen? En gynækologisk undersøgelse varer for det meste kun få minutter. Alligevel kan der nå at fare mange tanker gennem hovedet, mens du ligger dér med benene i bøjlerne.
Derfor har vi stillet gynækolog Christine Felding 11 udbredte spørgsmål, så du ikke behøver spekulere på dem næste gang, du skal til gynækolog.
Hvis du er nervøs, er det helt naturligt, for det ER en ret akavet situation at ligge halvnøgen på en briks, mens en fremmed nærstuderer dit underliv. Måske kan det hjælpe at tænke på, at gynækologen ikke laver andet dagen lang. En god gynækolog vil desuden gøre sit bedste for at lette på stemningen, hvis hun kan mærke, at du er nervøs. Vær derfor ikke overrasket, hvis hun stiller dig alle mulige spørgsmål om stort og småt. Det er ren taktik – såkaldt konversationsanæstesi – der skal få dig til at slappe af.
Har du smerter omkring underlivet, kan det være dine bækkenbundsmuskler og ikke nødvendigvis selve underlivet, som gør ondt. Årsagen er spændinger, for præcis ligesom du kan få hovedpine af myoser i skuldrene, kan du få underlivssmerter af myoser i bækkenbunden. Afspændingsøvelser for bækkenbunden kan måske hjælpe dig.
LÆS OGSÅ: Endometriose: Ondt i underlivet
Dit underliv kan klare meget for det er trods alt konstrueret til at kunne presse et babyhoved ud. Er du ikke sart forneden, betyder det derfor ikke så meget, om du tørrer dig den ene eller anden vej og vasker dig på den ene eller anden måde. Det er et underliv i udgangspunktet robust nok til.
Er du i tvivl om, hvordan du vasker understellet? Så får du her fire nyttige tips
TIPS! Drop trusseindlægget hvis du er sart forneden, for de indeholder konserveringsmidler, der kan give kløe og svie. Et alternativ er økologiske trusseindlæg.
Bliver du af gynækologen spurgt om dit sexliv, er det vigtigt, at du svarer ærligt, for det kan være relevant for din behandling. Bliver du ikke spurgt, behøver du ikke at dele detaljer, medmindre det er noget, du selv har behov for. Gynækologen skal nok spørge ind til det, hvis det er nødvendigt i forhold til dine symptomer.
Der skal virkelig meget til at overraske en gynækolog. De har set det meste. Så hvis du tænker over, hvad gynækologen mon tænker om dig og dit look forneden, er svaret: Formentlig ikke så meget. Måske er der hår, måske er der ikke. Måske er der en piercing, måske er der ikke – det er alt sammen noget, de har set mange gange før. Men hvis du vil være hensynsfuld over for din gynækolog, så har du sørget for at tage et bad samme dag, som du skal tjekkes.
Begynder du at bløde efter overgangsalderen... altså efter et år helt uden menstruation, er det vigtigt, at du bliver undersøgt, for det kan være et tegn på kræft i underlivet. Når det er sagt, er det dog også vigtigt at understrege, at en blødning langtfra behøver at betyde, at du fejler noget, for det kan fx også skyldes tørre og irriterede slimhinder. Under alle omstændigheder er det dog nødvendigt, at du får en gynækologisk undersøgelse så hurtigt som muligt.
Har du problemer med sex, måske gør det ondt, eller måske har du ikke lyst til sex, så kan gynækologen hjælpe dig. Ofte er det små ting, der skal til for at afhjælpe problemerne. Fx hjælper stikpiller med østrogen på tørre slimhinder, som ofte er årsagen, hvis sex gør ondt, ligesom testosteron kan hjælpe på selve lysten.
Det er en god idé at vaske hænder, når du er færdig på briksen og har tørret dig med den serviet, som gynækologen sikkert giver dig efter undersøgelsen. Mange glemmer det, men du kan betragte det lidt som et toiletbesøg, hvor det jo er helt naturligt at vaske hænder bagefter af hygiejniske årsager.
Ja. Særligt sukker kan give kløe down under, så spiser du masser af slik og kage, kan det godt være årsagen, hvis du tit har svamp eller lignende, som gør, at det svier og kløer i dit underliv. Ligesom resten af kroppen ikke har godt af for meget sukker, har underlivet det heller ikke. Det er der mange, der slet ikke er klar over.
Menstruation generer ikke din gynækolog, så for hendes skyld er der ingen grund til at aflyse, medmindre du skal have en spiral. Den skal nemlig sættes op efter menstruation. Før i tiden var det ikke muligt at tage en celleprøve, hvis du blødte, men sådan er det ikke mere. Der er selvfølgelig nogle, som ikke kan lide at blive undersøgt, når de bløder, og det er en anden sag, men gynækologen er fuldstændig ligeglad.
Der skal max. gå tre år mellem, at du indkaldes til en gynækologisk undersøgelse – og fem år, hvis du er fyldt 50. Formålet er at tage en celleprøve for at tjekke, om du har forstadier til livmoderhalskræft.
*Kilde: Christine Felding, speciallæge i gynækologi og obstetrik*