Sådan laver du en sund madplan
Du slipper for en del hverdagsstress, spiser mere varieret og sparer både tid og penge, hvis du laver en madplan til hele ugen. Vi hjælper dig i gang her.
Du slipper for en del hverdagsstress, spiser mere varieret og sparer både tid og penge, hvis du laver en madplan til hele ugen. Vi hjælper dig i gang her.
Hver søndag laver jeg en madplan til hele ugen, skriver en lang indkøbsseddel og kører ud og køber det hele ind! Dén beslutning tog jeg for mange år siden, da jeg fik børn – for helt ærligt, hvem orker at stå ved køledisken i supermarkedet hver eftermiddag og stresse over, hvad der nu skal smækkes på middagsbordet?
I dag er mine døtre på 21 og 24 begge flyttet hjemmefra, og jeg må konstatere, at dét der med madplanen ikke er lykkedes en eneste gang. Ret ærgerligt, for det kunne ét: have sparet vores lille familie for dyre impulskøb og meget hverdagsstress, og to: på en nem måde have sørget for, at vi fik en sund og varieret kost.
Hvorfor det aldrig lykkedes, ved jeg ikke rigtigt. Men jeg ved, at det ærgrer mig. Måske havde jeg aldrig overskuddet eller disciplinen til at sætte mig ned og lave den første madplan. Eller måske manglede jeg bare en god guide til det. Hvis sidstnævnte også er forhindringen hjemme hos dig, så kommer vi dig til undsætning her. Voila – ét styk guide, der hjælper dig godt i gang med din (og måske min) første madplan.
Synes du, at dét der med madplaner er svært? Så hent en ny madplan hver eneste uge året rundt lige her
Beslut dig for en dag, hvor du har god tid til at lave en madplan. For mange vil søndag formiddag være velegnet. Sæt en time eller to af, og gør det gerne lidt hyggeligt. Lav fx en god kop kaffe, lyt til din yndlingsmusik, og gå så i gang.
Skriv evt. opgaven med at lave madplan ind i din kalender, og prioritér den på linje med dine andre aftaler.
Kig i køleskab og fryser. Hvad har du på lager, der trænger til at blive brugt i den kommende uge? Lad evt. mandag være fast restedag. Er resterne for små til at kunne udgøre et helt måltid, kan de bruges som forret, som pålæg eller til en “restebuffet”.
Få inspiration til, hvad du kan bruge dine rester til her
“Åh nej, skal vi ha' …” Mad smager bare bedre, hvis man selv har været med til at bestemme. Hvis du har børn, så lad dem evt. bestemme menuen en dag om ugen. Frygter du, at det ender i pandekager, pølser og koldskål, så stil en betingelse om, at der skal indgå grøntsager i retten.
Din første madplan kan evt. bestå af alle familiens yndlingsretter. Så kommer du nemt og hurtigt fra start, og alle er glade. I de kommende uger kan du så måske indarbejde lidt mere variation.
Hæng gerne ugemenuen op på køleskabet, så alle kan gå og glæde sig til “deres” dag. Supplér evt. med små opgaver til dagens madlavning, som de, der er først hjemme, så kan gå i gang med.
Hvis du gerne vil sænke madbudgettet, er madplaner et genialt redskab. Når du laver din madplan, kan du nemlig dels skele til supermarkedernes ugetilbud, dels skele til, hvad der er i sæson lige nu, for her vil råvarerne ofte være både billigst, sundest og bedst.
Søg evt. på nettet efter inspiration, hvis du ikke lige selv har gode ideer til, hvad du eksemplevis kan bruge en bunke billige blomkål til.
Overvej, om du i din madplan nogle dage eller alle dage har brug for et punkt med “Forbered til i morgen”. Det kan være smart i flere tilfælde. Fx hvis der vanker en travl dag dagen efter, hvis der skal sættes tørrede bønner i blød, eller hvis der er kartoffelsalat på menuen, og der derfor skal koges kartofler dagen før.
Når menuen er på plads, er det let at skrive indkøbsseddel til hele ugen. Inddel gerne sedlen i varekategorier, så sparer du – eller din partner – tid i supermarkedet.
Oplagte kategorier er:
Gem gerne indkøbssedlen, hvis du kunne finde på at genbruge madplanen i en anden uge.