8 grunde: Derfor er middelhavsmad verdens sundeste
Middelhavskosten er urørlig som nr. 1 på verdensranglisten over sunde spisemønstre. Her får du nogle af de vigtigste grunde til at spise som i syden.
Middelhavskosten er urørlig som nr. 1 på verdensranglisten over sunde spisemønstre. Her får du nogle af de vigtigste grunde til at spise som i syden.
Middelhavskost er en livsstil, som mennesker i middelhavslandene har udviklet med de råvarer, de har, som en hyldest til madglæde på alle ambitionsniveauer. Opskriften på klassisk middelhavskost er ganske rar og enkel - det består nemlig af:
Og heldigvis behøver du ikke bo ved Middelhavet for at følge følge kosten. Ud over, at maden smager godt, giver den dig alle disse 8 otte sunde virkninger i ét hug.
Kvinder, der spiser middelhavskost med masser af olivenolie, har svimlende 68 pct. lavere risiko for at udvikle brystkræft end kvinder, der spiser almindelig vestlig mad, viser et større spansk forsøg offentliggjort i det anerkendte fagtidsskrift JAMA Internal Medicine i 2016.
Holder man sig til middelhavskost, skrumper hjernen ikke med alderen i samme tempo som hos ens jævnaldrende, viser forskning fra University of Edinburgh i Skotland, offentliggjort i 2017. Når hjernen skrumper og vi mister hjerneceller, svækkes indlæringsevnen og hukommelsen.
Hele 57 pct. falder ens risiko for at udvikle livmoderkræft, når man spiser som en græker. Jo mere du overholder den traditionelle middelhavskosts principper, jo bedre er du beskyttet, fastslår italienske forskere i British Journal of Cancer.
Alle middelhavskostens ingredienser er hjertevenlige. Kombinationen af dem er dit ultimative værn mod hjerte-karsygdomme. Den sænker både det skadelige kolesterol og blodtrykket.Nye tal afslører, at middelhavskosten sænker hjertepatienters risiko for at dø for tidligt.
Læs mere om Middelhavskostens sunde råvarer her
Selv om middelhavskost rummer masser af fedtkalorier fra olivenolie, avocado, nødder og ost, har den i talrige studier vist sig at give større og mere langtidsholdbare vægttab end fedtfattig mad. Måske fordi diæten er blottet for forabejdet mad.
Middelhavskost styrker måske dine knogler og beskytter dig mod brud, viser studie, og det kan måske være forklaringen på, hvorfor kvinder i Middelhavsområdet sjældent får knogleskørhed. Der er dog brug for større og flere undersøgelser, førend man kan sige med sikkerhed, at den lavere forekomst af knogleskørhed skyldes middelhavskosten.
Spiser du middelhavskost, har du markant lavere risiko for at udvikle type-2-diabetes, dokumenterer stribevis af store undersøgelser.
Middelhavskosten kan prale af at skabe verdensrekord i levetid. Den kan aflæses helt ned på celleniveau i de såkaldte telomerer: Nogle mikroskopiske endestykker på kromosomerne, som siger noget om, hvor længe vi lever.
Kvinder, der lever af traditionel middelhavskost, har markant længere telomerer end dem, der spiser mere usundt. Det er et tegn på, at de ældes i langsommere tempo og kan holde sig på toppen og leve længere.
Kilde: Mediterranean Diet and Telomere Length: A Systematic Review and Meta-Analysis