6 ting, du skal vide om plantefars

Hvad er plantefars? Måske har du hørt om det, men er usikker på, hvad det er lavet af eller hvordan du skal bruge det. Her giver vi dig 6 hurtige spørgsmål og svar om plantefars.

Kvinde står med plantefars i skål

DU KAN SAGTENS LAVE DIN EGEN PLANTEFARS – fx af bønner eller linser

© Jakob Helbig

Hvad er plantefars?

Plantefars ligner hakket kød, men er som udgangspunkt baseret på grønne proteinkilder.

Hvad er der i plantefars?

Det er forskelligt fra produkt til produkt, men proteinkilden kan fx være kikærter, hvide bønner, ærteprotein, glutenprotein eller soya. Hertil kan der være tilsat fx kartoffel, æg, svampe, hvidløg og krydderier.

Hvad kan jeg bruge plantefars til?

Brug det, som du ville bruge hakket kød. Fx til kødsovs, burgere, lasagne, frikadeller og boller i karry. Plantefars skal varmes, men ikke gennemsteges

Vegetar-frikadeller til aftensmad?

Er plantefars sundere?

Vælger du plantefars frem for hakket okse eller gris, undgår du rødt kød, der bl.a. øger risikoen for tarmkræft. Men tjek produktet, for der kan være en del fedt i plantefars, også mættet fedt i form af kokos- og palmeolie. Nogle produkter indeholder meget salt og mange tilsætningssstoffer.

Derfor bør du undgå for meget rødt kød

Er plantefars bedre for klimaet?

Generelt er plantefars et mere klimavenligt valg end hakket kød, især hakket oksekød. En pointe kan være at undgå produkter med soja, der typisk importeres hertil fra den anden ende af kloden.

Hvad skal jeg gå efter?

Læs varedeklarationen, og kig efter naturlige proteinkilder som fx kikærter, linser eller bønner. Se også efter det grønne nøglehulsmærke, for så ved du, at produktet overholder de officielle anbefalinger for fx mættet fedt og salt.

Hvad betyder nøglehulsmærket?

Kilder: *Sisse Fagt, seniorrådgiver hos DTU Fødevareinstituttet, og Maria Felding, klinisk diætist og forfatter til “Den plantebaserede kost”.*