Her vinder kaffe-elskere: 5 sundhedsfordele

Kaffe kan mere end at kvikke op. De seneste år har forskning fundet flere sundhedsgevinster ved at drikke et par kopper om dagen. Se fem af dem her.

Kvinde der nyder en kop kaffe.

KAFFE – Så længe du holder dig til 3-5 kopper om dagen, er kaffe faktisk sundt!

© iStock

Er kaffe sundt eller usundt?

Det spørgsmål har forskere debatteret i årevis. Senest synes der dog at være mere og mere, der taler for, at kaffe rent faktisk er godt for os.

I et stort studie med data fra UK Biobank har forskere set på kaffevanerne hos 450.000 voksne, som blev fulgt i 12,5 år. Her så man, at ca. tre kopper kaffe om dagen minimerede risikoen for at dø af andet end alderdom.

Personer, der drak kaffe fra malede bønner (fx filterkaffe), havde 27 % mindre risiko for at dø for tidligt og 20 % mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme eller stroke end personer, der slet ikke drak kaffe.

Hos instant kaffe-drikkere var risikoen henholdsvis 11 % og 9 % lavere, mens personer, der drak koffeinfri kaffe, havde 14 % mindre risiko for at dø og 6 % mindre risiko for stroke og hjerte-kar-sygdomme.

Hvorfor virker kaffe?

Da der er tale om et observationsstudie, kan man ikke med 100 % sikkerhed sige, at kaffe er årsagen til den lavere dødelighed. En anden forklaring kunne være, at regelmæssige kaffedrikkere rører sig mere, spiser mindre og holder en sundere vægt.

Ifølge forskerne bag studiet er der dog stor sandsynlighed for, at stoffer i kaffe spiller en selvstændig rolle. Kaffebønner har fx stærke antioxidantiske egenskaber, der reducerer inflammation og beskytter mod sygdomme.

Sådan spiser du antiinflammatorisk

Kaffedrikkere opnår også

Færre tilfælde af type 2-diabetes

Personer, der drikker kaffe regelmæssigt, har øjensynligt lavere risiko for at udvikle livstruende type 2-diabetes. En gennemgang af 30 studier fra 2018 viser fx, at risikoen for type 2-diabetes falder med 6 % for hver daglig kop kaffe.

Mindre risiko for demens

Koffeinholdige drikke som fx kaffe og te ser ud til at beskytte hjernen mod kognitiv svækkelse. I hvert fald ifølge flere befolkningsundersøgelser. I ét studie blev 1.409 ældre personer fulgt i 21 år, og her viste det sig, at de, der drak 3-5 kopper kaffe om dagen, havde lavest risiko for at udvikle Alzheimers.

Bedre humør

Du ved det sikkert allerede, hvis du elsker kaffe. Men studier har også bekræftet, at den daglige kop kaffe gør os gladere. Fx viser et studie fra Harvard University med 50.000 kvinder, at risikoen for depression falder, når du drikker et par kopper dagligt.

Mere energi til træning

Meget tyder på, at kaffe før træning får dine muskler til at yde mere. Du får større udholdenhed, og du føler sågar mindre smerte. En undersøgelse af atleter viste fx, at glykogen, der i musklerne fungerer som energidepot, blev dobbelt så hurtigt genopladet, når atleterne drak kaffe inden hård træning.

Kilde: European Journal of Preventive Cardiology