Er vilde fisk sundere end opdrættede?
Vi skal helst spise en del fisk – 350 g om ugen for at være præcis. Men bør du egentlig gå efter vildtfanget eller opdræt? Vi gør dig klogere.
Vi skal helst spise en del fisk – 350 g om ugen for at være præcis. Men bør du egentlig gå efter vildtfanget eller opdræt? Vi gør dig klogere.
Bæredygtighed, dyrevelfærd og sundhed. Der er mange parametre, du kan skele til, når du lægger fisk i indkøbskurven.
Her kigger vi på sundhed, for er den vildtfangede svømmer egentlig sundere end den fra hav- eller dambrug?
De fleste af os vil nok umiddelbart mene, at svaret er ja. Mange af os har nemlig en forestilling om, at vildt og “naturligt” er bedre end opdræt.
Igennem tiden har der også været meget snak om, at opdrættet fisk indeholdt store mængder uønskede stoffer.
Den frygt kan du imidlertid godt feje af vejen.
Ifølge Fødevarestyrelsen er der nemlig “i dag ikke grundlag for at mistænke hverken fiskefoder eller dambrugsfisk for at indeholde "giftstoffer".
Opdrættede fisk vokser sig store i kontrollerede miljøer, og det er derfor også meget nemt at holde styr på, hvad de spiser. Det samme gælder naturligvis ikke for vilde fisk.
Læs også: Sund aftensmad – på max. 30 minutter
Hvor opdrættede fisk typisk får overvejende plantebaseret foder, spiser vilde fisk masser af andre fisk, og på den måde ophobes der giftstoffer i dem.
Derfor kan de vildtfangede fisk i nogle tilfælde faktisk være et dårligere valg end de opdrættede. Det viser fx et studie, der har sammenlignet indholdet af miljøgifte i hhv. vildlaks og opdrættede laks.
Fordi opdrætsfisk i dag får foder, der for en stor del er plantebaseret, indeholder fiskene også mindre af de sunde omega-3 fedtsyrer end vilde fisk.
Forskellen er dog ganske lille. Hvor en vildtfanget atlantisk laks indeholder 1,3 g DHA og EPA (langkædede omega-3 fedtsyrer) pr. 100 g, indeholder en opdrættet atlantisk laks 1,1 g DHA og EPA pr. 100 g.
Den opdrættede fisk er derfor både et sundt og sikkert valg.
KILDE: Fødevarestyrelsen