Det er let at blive forvirret, når du står og ser på supermarkedets endeløse hylder med sukker. For skal du vælge lyst eller mørkt? Sirup eller honning? Flormelis eller farin?
Selv om de ser forskellige ud, så er næringsindholdet stort set det samme i alle sukkervarianter. Du sparer altså hverken kalorier eller vinder vitaminer eller mineraler i stor stil ved at vælge den ene frem for den anden.
Så træf i stedet dit sukkervalg ud fra, hvad du skal bruge det til. Der er nemlig forskel på, hvor let en sukker bliver opløst i en dressing, eller hvor egnet den er til at smage en gryderet til.
Her får du en oversigt over de mest almindelige sukkerarter, og hvordan du får det bedste ud af dem.
Hvidt sukker
Velegnet til:
- Alt, du gerne vil søde uden at få andre smagsnuancer med. Det er det sukker, der er mest renset og smager mest neutralt.
- Stødt melis, som sukkeret også hedder, kan foruden desserter og kager også bruges til at smage varme retter til med.
TIP! Sukker påvirker ikke kun sødmen, men også konsistensen. Så laver du en meget sød marmelade, bliver den tykkere.
Sukkersirup
Velegnet til:
- Sirup er godt til bagning – også i brød. Tilsæt lidt sirup i dejen, og den hæver hurtigere, fordi sukkeret giver ekstra næring til gæren.
- Den mørke udgave af sirup har en mere karakteristisk smag, og den egner sig derfor bedst i madlavning – fx i chili con carne.
TIP! Du kan eksperimentere med at lave dine egne sirupper, fx med kaffe, appelsin eller blåbær.
Honning
Velegnet til:
- Honning er genialt i dressinger og marinader, hvor du vil have en sødme, der samtidig smager af lidt, og hvor du vil undgå, at det knaser i munden.
- Biernes avl går godt i spænd med smagfulde madvarer, fx ost og rucola, som den giver et godt modspil.
TIP! Skal du kun have ét sødestof i køkkenet, så brug flydende honning, fx akacie, da den er nem at fordele.
Rørsukker
Velegnet til:
- Det mørke rørsukker kæler for smagsløgene med de karamelagtige noter og egner sig fx godt i selskab med sursøde bær.
- Den lyse udgave med små korn minder meget om almindeligt bordsukker og kan derfor bruges på lige fod med hvidt sukker.
TIP! Kan du ikke finde rørsukker i butikken? Så kig efter demerara sukker, som er et andet navn for det samme.
Farin
Velegnet til:
- Farin er en indiskutabel ingrediens i brunsviger, krydderkage og irish coffee!
- Det mørke sukker kan dog også sagtens bruges til andre ting. Du kan bruge den som smagsgiver, når det skal være ekstra lækkert. Prøv fx at blande lidt farin i paneringen til kylling.
TIP! Et par æblestykker, en skive brød eller et stykke våd køkkenrulle kan bløde farin op, der er blevet hårdt i pakken.
Flormelis
Velegnet til:
- Det pulveriserede sukker kommer virkelig til sin ret, når du vil søde kolde ting uden at få den knasende fornemmelse af sukker, fx i flødeskum eller skyr.
- Pift din almindelige glasur op ved at røre den på citronsaft, solbærsaft eller hindbærmarmelade.
TIP! Flormelis opløses hurtigt, så vil du bruge det som pynt på kager, bør du vente med at drysse det på til sidst.
Kokossukker
Velegnet til:
- Kokossukker har en rund og karamelliseret smag og kan derfor fungere som erstatning for mørkt rørsukker eller brun farin i kager og desserter.
- Kokosudgaven er dyr, så brug den i opskrifter, hvor mængderne er begrænsede – fx i en irish coffee.
TIP! Priserne på kokossukker kan svinge meget alt efter mærke, så tjek prisen ud, inden du svinger kortet.
Kilder: Altomkost.dk, Fødevarestyrelsen, bogen “God mad let at lave” af Kirsten Høgh Fogt og Marianne Kastberg m.fl.
Artiklen blev bragt i I FORM nr. 13/2019