Den sundeste tilberedning af kartofler

Er du holdt op med at spise kartofler, fordi du tror, de er usunde? Det er en skam. Der gemmer sig nemlig en masse gode og sunde vitaminer i kartofler. Men det afhænger af, hvordan du tilbereder dem.

Mand skræller kartofler

Derfor kan du roligt spise kartofler

På grund af sit høje stivelsesindhold har den lysebrune rodfrugt fået ry for at være fedende. Men det er en skam. Ud over at være en af de råvarer, der mætter mest for færrest kalorier, bugner den udskældte kartoffel nemlig af vigtige næringsstoffer, som kroppen har brug for.

I modsætning til ris og pasta indeholder kartofler med skræl faktisk så meget C-vitamin, at 250 gram er nok til at dække halvdelen af dit dagsbehov. Samtidig er den ovale rodfrugt også en kilde til B-vitamin og mineraler som kalium og jern.

LÆS OGSÅ: 10 myter om kartofler

Kartoflens sundhedsværdi afhænger imidlertid af tilberedningsformen. Spiser du kartofler i form af pommes frites og chips, er der ikke meget sundhed at hente. Læs nedenfor, hvordan du tilbereder kartoflen på den sundeste måde.

Fire mellemstore kartofler

Fire mellemstore kartofler giver dig 3,5 gram fibre, dvs. over 10 pct. af den mængde, du gerne skal have pr. dag.

© iStock

LÆS OGSÅ: Er sødemidlet aspartam farligt? Og hvor meget må man få?

Sådan tilbereder du kartoflerne sundest

Spis dem med skræl

Den højeste koncentration af B- og C-vitamin sidder enten i skrællen eller lige under. Samtidig bidrager kartoffelskrællen med masser af fibre, så nøjes med at gnubbe kartoflerne rene, fx med en grov svamp.

Læg dem i blød

Skal du bage eller stege kartofler, kan det være en rigtig god idé at lægge de skårne stykker i blød 20 min. inden. Det minimerer dannelsen af det kræftfremkaldende stof akrylamid, som opstår ved temperaturer over 120 gr.

Lad dem køle af

Spiser du kartoflerne kolde, vil deres stivelse ændre karakter til såkaldt resistent stivelse, der ligesom fibre passerer ufordøjet gennem tarmsystemet. Dermed får tarmbakterierne næring, og du bliver mæt i længere tid.

Nu er det blevet lettere at leve sundt!

I FORMs vigtigste mission er at gøre sundheden overskuelig. Derfor har vi lavet et nyt online univers, hvor du får viden og værktøjer, der motiverer til at leve sundt året rundt. Som abonnent får du adgang til både site og app:
Læs mere om det nye I FORM

  • Videotræninger mellem 10 og 30 min.
  • Adgang til 1000+ sunde opskrifter
  • Mail med ny sund madplan hver uge
  • Gem favoritindhold – og find det let igen

Lige nu: Prøv 30 dage gratis


Newsletter background