Grønne proteiner er sundest

Proteiner er gode at læsse på tallerknen, hvis du vil tabe dig. Men det er ikke ligegyldigt, hvilke proteinkilder, du tanker op med, hvis du vil leve længe.

Kvinde kigger ind i køleskab

Hvilken proteinkilde skal du vælge, hvis du vil have et langt liv?

© iStock

Spiser du mange proteiner, giver det en god mæthed, og der sættes fut i forbrændingen, viser flere studier. Mange af os kæmper derfor ugentligt gennem spandevis af skyr og skovler flere lag pålæg på papirstynde skiver brød.

De færreste undersøgelser har dog kigget nærmere på, hvilke proteinkilder, der er bedst for din langsigtede sundhed. Det har forskere fra Massachusetts nu gjort.

I det netop offentliggjorte studie har forskerne kigget 170.000 deltagere over skuldrene og tjekket deres madvaner og levealder. Konklusionen er klar: Skifter du dine bøffer ud med bælgfrugter, så lever du længere.

LÆS OGSÅ: Hvad er symptomerne på proteinmangel?

Grønne proteiner forlænger livet

De, der spiser mest protein fra vegetabilske kilder som bønner, nødder og linser lever altså længere end folk, der spiser færre grønne proteiner.

De, der spiser mest protein fra animalske kilder som bacon, spegepølse og oksekød, kan derimod regne med at sætte færrest lys i livets lagkage. I hvert fald, hvis man samtidig kan nikke genkendende til blot én af følgende laster:

For mange eller for få kilo på sidebenene, en stillesiddende livsstil, for stort et alkoholforbrug eller for mange cigaretter.

Proteiner fra fisk og fjerkræ ser, ifølge forskerne, ikke ud til at påvirke dødeligheden.

Se hvilken mad, der er mest proteinrig

Tank op med grønne proteiner

Du behøver slet ikke spise en masse store bøffer for at være godt tanket op med protein. Her er fem super sunde grønne proteinkilder, der udover protein tanker dig op med kostfibre, sunde fedtsyrer, vitaminer og mineraler:

· Sesamfrø (indeholder dobbelt så meget protein som bacon)

· Linser (indeholder dobbelt så meget protein som grillpølser)

· Jordnødder (indeholder dobbelt så meget protein som æg)

· Mungbønner (indeholder dobbelt så meget protein som medisterpølse)

· Gule ærter (indeholder dobbelt så meget protein som leverpostej)

Læs også: Spirulina – den rene proteinbombe

Kilde: JAMA International Medicine