5 madvarer, der får dig til at sove godt

Kan den mad, du spiser gøre en forskel for, hvor godt du sover? Sandsynligvis. Her kan du se, hvilke fem madvarer, du med fordel kan kaste dig over, hvis du vil skyde genvej til drømmeland.

Mad med mange kostfibre giver bedre søvn

KOSTFIBRE GIVER BEDRE SØVN En skive fuldkornsknækbrød med ost er en god aftensnack

© w+b photography

1. Fuldkornsknækbrød

Aktive stoffer: Kostfibre

Hvad gør det: Et studie viser, at kvinder, der spiser en fiberrig kost sover bedre end kvinder, der spiser en kost rig på hurtige kulhydrater – særligt tilsat sukker. Teorien er, at et højt blodsukker fører til en høj insulinproduktion, som igen kan føre til en højere produktion af blandt andet stresshormoner, som kan gøre det svært for kroppen at finde ro.

https://www.cuimc.columbia.edu/news/refined-carbs-may-trigger-insomnia-finds-study

Andre kostfiberkilder: Fuldkornsrugbrød, havregryn, kål og bønner.

Læs også: TOP 10: Her er flest fibre.

2. KOFFEINFRI KAFFE

Aktivt stof: Melatonin

Hvad gør det: De fleste med søvnbesvær går i en stor bue uden om kaffe om aftenen, men vælger du den koffeinfrie slags, kan de sorte dråber måske endda have direkte gavnlig effekt.

https://www.researchgate.net/publication/9031144_The_effects_of_coffee_consumption_on_sleep_and_melatonin_secretion

Andre melatonin-kilder: Mælk særligt, hvis der er malket om natten.

LÆS OGSÅ: Baldrian hjælper søvnen på vej

3. SKYR

Aktivt stof: Proteinet kasein

Hvad gør det: Kasein er et såkaldt slow release-protein, som optages meget langsomt i kroppen. Det sikrer, at du slumrer mæt og veltilfreds, fordi der konstant sendes mæthedshormoner til hjernen. Som en ekstra bonus skruer kaseinrige madvarer op for fedtforbrændingen.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19628107/

Andre kilder til kasein: Hytteost, fromage frais, kvark, græsk yoghurt og ost.

4. VALNØDDER

Aktivt stof: Tryptofan

Hvad gør det: Aminosyren tryptofan suser med blodet op i hjernen, hvor den har indflydelse på produktionen af både serotonin og melatonin, der blandt meget andet er med til at regulere din søvn.

Andre kilder til tryptofan: Chokolade, havregryn, mælk, æg, fisk og kød.

En hel nats søvn er ingen garanti for, at du får nok dyb søvn. Læs her, hvor meget dyb søvn du skal have, og hvordan du ved, om du får nok.

5. MANDLER

Aktivt stof: Magnesium

Hvad gør det: Har du svært ved at sove igennem, mangler du måske mineralet magnesium. Magnesium er nemlig med til at regulere de processer, der indgår i søvnen, og træthed og søvnbesvær er nogle af symptomerne på magnesiummangel.

Andre magnesium-kilder: Alle typer frø, fx hørfrø, sesam og pinjefrø, er fremragende kilder. Det samme er havregryn, de fleste nødder og tørrede bønner.

LÆS OGSÅ: Hvad er symptomerne på magnesium mangel?

    Newsletter background