Skal jeg veje mig eller ej?

Jeg vejer mig dagligt, men ofte bliver jeg skuffet, og så kommer jeg til at trøstespise. Bør jeg kyle min vægt ud? Og hvordan sikrer jeg mig i så fald, at jeg ikke pludselig har taget ti kilo på?

fødder på vægt

VEJEDAG – Hvor, hvor ofte, hvordan – og hvad er alternativerne?

© iStock

På den ene side kan det være fornuftigt nok at holde øje med sin vægt. I teorien kan du nemlig nå at fange en vægtøgning, inden fem kilo pludselig sniger sig op på 15, hvilket jo også er din bekymring.

Jeg har som du et lidt on-off forhold til det med at veje sig. I perioder får min vægt lov at leve en hengemt tilværelse, i andre perioder tager jeg den frem.

I en af disse perioder fik jeg faktisk en ahaoplevelse. Jeg var begyndt at spise en ny type granola. Den smagte fantastisk! Det viste sig hurtigt på vægten, og så måtte jeg indse, at det med at kyle et halvt kilo honningristet pynt på min yoghurt skulle være en søndagsting fremadrettet. Pokkers! Men tak, badevægt.

På den anden side kan det med at veje sig i tide og utide blive en stressfaktor og sige mere om, hvor meget væske du har ophobet, eller hvor du ligger i din cyklus, end om du har udvidet dit fedtlager.

I virkeligheden er det jo ikke så meget tallet, der betyder noget, men om du har det godt med den, du møder i spejlet, og om din krop fungerer med den benzin, du fylder på den – og ikke mindst mængden af bevægelse, du byder den.

Her får du nogle alternativer til badevægten, og hvis du insisterer på at hoppe på den, får du et par gode råd til fornuftige vejevaner.

Tip 1: Mål din talje ...

... for det, der virkelig betyder noget for din sundhed, er faktisk, hvor på kroppen dit fedt er placeret. Så ved at holde øje med udviklingen af din livvidde får du et godt fingerpeg om, hvordan det står til.

Slap af i maven, og brug så et målebånd (eller et stykke snor, som du bagefter måler med tommestok eller lineal), og mål det samme sted hver gang. Fx ved navlen eller et modermærke, så du nemt kan sammenligne fra måned til måned.

Tip 2: Se dig i spejlet ...

... da det ofte giver et bedre billede end vægten. Hvis du fx begynder at træne (mere), så vil din krop blive mere tonet.

At blive tonet er egentlig bare et andet ord for at tabe fedt og opbygge muskelmasse. Sidstnævnte vil faktisk vise sig som en vægtøgning, hvis du udelukkende bruger vægten som målestok.

Ved i stedet at kigge på dig selv og mærke på dit tøj vil du kunne holde øje med, om din krop virker stærk og sund.

Tip 3: Før en log ...

... hvis du i en periode gerne vil holde øje med din sundhedstilstand. Den behøver ikke at bestå af flere siders daglig prosa. Du kan fx blot skrive en lille overskuelig liste af mål, fx “Spis 600 g grøntsager”, “Gå 10.000 skridt” og “Sov min. 7 timer”.

Ud for hvert mål kan du så sætte et lille flueben de dage, hvor du lykkes med de enkelte tiltag.

Efter en uge eller en måned kan du kigge tilbage og få et godt overblik over, hvor konsekvent du har været, og om der er et mønster, du har brug for at bryde.

Sådan kan du bruge din vægt

Hvis du har det bedst med at fortsætte din pardans med badevægten, så vil jeg anbefale dig at gøre det på følgende måde:

Ikke for ofte

Vej dig cirka en gang om ugen i stedet for på daglig basis. En daglig vejning er simpelthen værdiløs, for der vil være alt for store udsving. Du kan fx snildt veje et par kilo mere oven på en juleaften, hvor du har slået personlig rekord i mængden af konsumeret risalamande. Tro mig!

HVIS du insisterer på at veje dig hver dag, så notér vægten ned, og beregn et ugentligt gennemsnit i stedet for at hænge dig i den enkelte dags tal.

Regelmæssigt

Vej dig på samme tidspunkt af dagen hver gang – fx om morgenen, inden du tager tøj på, men efter at du har været på toilettet. Stil også vægten det samme sted (eller lad være med at flytte rundt på den).