Sådan træner du med gymnastikringe

Fitnesscenteret bugner af udstyr, og ved at prøve kræfter med flere forskellige slags redskaber kan du nemlig få bedre og sjovere træning.

Kvinde med gymnastikringe

Grebet kan være af enten træ eller plast. Mange foretrækker træ, da det er et lækrere materiale at holde om. Det kan også tåle en tungere vægtbelastning.

© Foto: iStock

Gymnastikringene er et ældgammelt redskab, som med udbredelsen af crossfit og calisthenics har fået en renæssance i træningscentrene. De justerbare stropper gør, at ringene kan tilpasses i højden og derfor bruges til et hav af øvelser for primært overkroppen. Du kan fx benytte dem til klassiske kropsvægtsøvelser som push-ups, pullups og dips.

Her vil du hurtigt opleve, at ringenes ustabile natur gør træningen endnu mere udfordrende, og mange muskler skal arbejde sammen om at stabilisere kroppen. Med tiden kan du begynde at eksperimentere med avancerede gymnastiske øvelser som fx back lever og front lever.

Prøv disse øvelser

Dips

Bryst- og tricepsøvelsen dips bliver ekstra krævende, når du laver den i gymnastikringene. Hæv dig først op i ringene, så armene er strakte og tæt ind til kroppen. Sænk dig så langsomt ned ved at bøje i albuerne. Kom så langt ned, som din bevægelighed tillader dig, før du presser dig op igen.### L-Sit

Øvelsen her styrker især dine mavemuskler. Hæv dig op i gymnastikringene, så armene er strakte og tæt ind til kroppen. Løft dine strakte ben op til vandret, så din krop danner et ‘L’. Hold denne position så lang tid som muligt, før du langsomt sænker benene igen. Hav fokus på at holde benene strakte og samlede hele tiden.

Vidste du, at...

... ringene er en af de seks discipliner, der konkurreres i inden for mændenes (men ikke kvindernes) idrætsgymnastik? Gymnastikringene har været på det olympiske program uafbrudt siden OL i 1924. I ringene udfører gymnasten bl.a. håndstande og andre statiske positioner. Der sluttes af med et avanceret spring med saltoer og evt. skruer, og gymnasten skal så lande sikkert på fødderne.

Artiklen blev bragt i Aktiv Træning nr. 1/2022