Er det bedst at squatte dybt eller med meget vægt?

Når det gælder om at træne mange muskler på én gang, kan ingen andre øvelser hamle op med squat. Men er det egentlig bedst at squatte dybt eller med meget vægt på stangen?

Kvinder squatter med vægtstang, fitnesscenter

TEKNIKKEN er afgørende for, at du får mest muligt ud af øvelsen.

© iStock

Mange er af den overbevisning, at squatøvelsen skal udføres med tung vægt for at være rigtigt effektiv.

Faktum er dog, at hvis ikke du allerede har fuldstændigt styr på teknikken, så er det væsentligt vigtigere, at du får den til at sidde lige i skabet, end at du har en tung vægt på skuldrene.

En god squatteknik indebærer netop, at du kommer dybt ned, for det giver dig klart mest valuta for pengene. Faktisk viser forskning, at dybe squats giver markant større muskelvækst på forsiden af låret, ballerne og inderlåret, end hvis du nøjes med halve squats – også selvom du kan have mindre vægt på stangen, fordi dybe squats kræver mere af dig.

Men hvad vil det egentlig sige at squatte dybt? Det betyder, at din hofte er under knæhøjde, og at lårene er under parallelt med gulvet, samtidig med at du holder ryggen ret fra haleben til nakke. Resten af teknikken guider vi dig til i boksen herunder. Når den sidder lige i skabet, kan du langsomt, men sikkert begynde at øge vægten!

3 TRIN TIL DEN PERFEKTE SQUAT MED VÆGT

Stil dig under vægtstangen i squatstativet med let spredte ben og bøjede knæ. Vægtstangen skal hvile på den øverste del af rygmuskulaturen. Stræk langsomt benene, så du løfter stangen ud af stativet, og træd et par skridt tilbage. Stå med ret ryg og skulderbreddes afstand mellem fødderne. Kig lige frem.

Tag en dyb indånding, og spænd i maven. Bøj nu i hofte og knæ samtidigt, og sæt dig så dybt, som du kan. Du skal gerne komme så langt ned med hoften, at lårene er under parallelt med gulvet. Begynder du at krumme i ryggen, skal du dog ikke gå dybere ned.

Stræk benene kraftfuldt, så du kommer tilbage til startpositionen. Pust ud på vej op, mens du stadig holder spændingen i maven. Når du er oppe igen, tager du en ny indånding og fortsætter med næste gentagelse

Artiklen blev bragt i I FORM nr. 10/2022