Flad mave og stærk bækkenbund

KNIB, når du træner mavemuskler - og få dobbelt bonus!

Mange kvinder tænker nok mest på deres bækkenbund som en muskel, de skal huske at træne for at kunne holde på urin, luft og afføring og for at kunne klemme sammen under et samleje.

Men i de senere år har vi fået vished for, at der er endnu flere grunde til at træne bækkenbundsmusklerne: De er nemlig samarbejdspartnere, såkaldte synergister, med den dybe tværgående mavemuskel og de dybe rygmuskler.

Så bækkenbunden er med til at stabilisere ryg og bækken og indgår derfor naturligt i stabilitetstræningen, som der er meget fokus på nu, fx i træning med stor bold, coretræning og pilates.

LÆS OGSÅ: Træningsbold – sådan bruger du den

Stærk bækkenbund - flad mave?

Men får man ligefrem fladere mave af at have en veltrænet bækkenbund? Ja, en veltrænet bækkenbund kan indirekte hjælpe dig på vej til en fladere mave. Indirekte fordi bækkenbundsøvelser isoleret set ikke forandrer din maves udseende.

Men hvis du under dine mavebøjninger kan få bækkenbunden og den dybe mavemuskel til at arbejde sammen som en stabiliserende enhed, der kan stimulere hinanden til at udvikle større kraft, får øvelserne større effekt.

LÆS OGSÅ: Program, der giver dig stærk og flad mave

Forebyg inkontinens

Der er også en mere alvorlig grund til at huske bækkenbunden under sin mavetræning. Ligesom nys, host og løb vil maveøvelser (og styrketræning i det hele taget) få trykket i bug- og bækkenhulen til at stige.

Hvis du ikke aktiverer din bækkenbund, når du laver maveøvelser, risikerer du at overbelaste bækkenbundsmusklerne og dermed øge din risiko for at udvikle stressinkontinens og nedsynkning af underlivsorganerne.

Ca. hver 10. dansker har inkontinensproblemer: 50.000 børn, 150.000 mænd og 300.000 kvinder. Så det er ikke kun kvinder, der lige har født. Fx har 40 pct. af eliteidrætskvinder problemet.

LÆS OGSÅ: Inkontinens – kan det ramme dig?

Bækkenbunden prioriteres ikke

Tallene viser tydeligt, at vi prioriterer vores bækkenbund for lidt i træningsverdenen. Alle, der træner, ved sikkert, hvordan bare en uge på langs svækker ens muskler, så det er klart, at manglende brug af bækkenbunden vil svække funktionen i uhyggelig grad.

Allerede i skolens idrætstimer burde vi lære vores børn at bruge bækkenmuskulaturen i dagligdagen og specielt i trænings-situationer, så det ikke er noget, vi først lærer at prioritere, når problemerne er opstået.