Få succes med styrketræning

To træninger om ugen på under en time. Det er nok til at rykke ved både din form og sundhed. Og så er det overskueligt! Vil du gerne have gang i en fast træningsrutine, er det en god strategi at sænke ambitionerne og fokusere på at træne målrettet og effektivt. Her får du to programmer, som hjælper dig med netop det.

Kvinde er klar til træning

FÅ SUCCES – Væbnet med drikkedunk, håndklæde og et program er du klar til en god træning.

© Jakob Helbig

Motivationen er i top, og det samme er ambitionerne, for nu skal det være! Eneste problem er, at det kan være svært at bevare den gejst. Men måske har vi løsningen.

En af de store faldgruber ved at starte med stryektræning er nemlig, at barren ofte sættes for højt. Nu skal der i hvert fald trænes tre gange om ugen med sved på panden i over en time ad gangen. Mindst.

Når det ikke lykkes, kan der opstå en følelse af, at “så kan det også være lige meget”, og gassen går af ballonen.

I stedet foreslår vi, at du sætter et realistisk mål, som gør det lettere at opnå en succesoplevelse. I virkeligheden kan du komme langt ved at sænke ambitionerne og træne kortere tid, men målrettet og effektivt.

Det hjælper vi dig til med to gode allroundprogrammer, som varer 45 minutter – indregnet den tid, det tager at skifte mellem udstyr, tage en tår vand og så videre.

Snupper du et hurtigt bad, kan du være inde og ude af fitnesscenteret eller hav rejst fra stuegulvet på blot en time. Desuden er det godt for motivationen at have en klar plan. Når du har sat flueben ud for alle øvelserne, kan du klappe dig selv på skulderen.

Hele pakken

Programmerne giver en effektiv kombination af styrketræning for hele kroppen og en afslutning, hvor pulsen ryger i vejret. På den måde bliver din krop presset på alle fronter og høster flest mulige sunde gevinster.

“Som nystartet vil der ikke gå lang tid, før du mærker resultater. Blandt andet mere energi og bedre bevægelighed, og du vil også kunne tage flere kilo og give den mere gas med konditionstræningen. Samtidig vil du lynhurtigt opnå sunde fordele som et stærkere hjerte, bedre lungefunktion, øget fedtforbrænding og stærkere muskler,” fortæller personlig træner og træningsfysiolog Rikke Hansen, som står bag de to programmer.

De er begge bygget op på samme måde, men hvor du i det ene skal bruge håndvægte og kropsvægt til øvelserne, bruger du udelukkende maskiner i det andet.

Ifølge Rikke Hansen er det godt at veksle mellem de to ting, som har hver deres fordele.

I maskinerne kan du virkelig flytte nogle kilo, fordi du er støttet og fastlåst i dine bevægelser. Til gengæld får alle de små stabiliserende muskler – og ofte også coremuskulaturen – ikke lov at arbejde.

Det gør de i stedet med øvelser med kropsvægt og frie vægte, som også har den fordel, at de kan laves overalt.

Skift endelig mellem de to programmer hver uge, får det giver en sjov variation i træningen, som gør det nemmere at holde fast. Uanset, om du træner hjemme eller i centeret, så plot to ugentlige træninger i kalenderen, så er der rigtigt gode chancer for, at din nye træningsrutine varer ved.

Kilde: Rikke Hansen, træningsfysiolog