Hvad?!? 11 begreber kun løbere forstår
Som alle andre sub-kulturer har løbere også deres eget sprog med mærkelige udtryk, begreber og betegnelser. Her er 11, som ikke-løbere sikkert ikke forstår ret meget af
Som alle andre sub-kulturer har løbere også deres eget sprog med mærkelige udtryk, begreber og betegnelser. Her er 11, som ikke-løbere sikkert ikke forstår ret meget af
Nej, det handler ikke om Presserelationer, men om din Personlig Rekord og er altså udtryk for, hvad din hurtigste tid på en given distance er. Tiden skal være opnået til et officielt løb. Til tider bruges også ord PB (personal best)
Et ikke just selvindlysende udtryk, så vi tilgiver ikke-løberne, men det betegner den højdeforskel, der er mellem hælen og forfoden på en løbesko. I gamle dage var hældroppet 12-14 mm, i dag er 8-10mm mere almindeligt, da det gør det lidt lettere at lande længere fremme på foden og giver et mere dynamisk løb.
Hvis du tænker bevidsthedsudvidende syretrip, siger det nok mere om dig. En rigtig løber ved, at det selvfølgeligt drejer sig om lange, langsomme løbeture med det formål at opbygge udholdenhed (Long, Slow, Distance). At chancen for at opleve det såkaldte runners high på sådan en tur er højere end på en kort, højintens tur er så en anden sag.
Det har ikke noget som helst med dating at gøre, men betegner en ærmeløs og meget åben trøje, som rigtige løbere bruger, når de løber konkurrencer. Så betyder det ikke så meget, hvor koldt det er. Allerhelst skal singletten kombineres med et par såkaldte splitshorts - en meget kort short med en lang slids i siden, der går helt op til hoftebenet.
Selvom splittet i de bemeldte splitshorts kan give en smule negativ opmærksomhed blandt ikke-løbere, så har begrebet negativ split intet med shorts at gøre. Det dækker i stedet over, at man løber den anden halvdel af et løb hurtigere end den første. De fleste rekorder er sat ved at løbe med en lille negativ split, og det giver også en langt bedre oplevelse end, hvis man går helt kold på sidste halvdel.
Mærkeligt ord, der betegner den bevægelse indad, som din fod laver, når den går i jorden for hvert skridt. For meget pronation, såkaldt overpronation, giver en ujævn belastning af kroppen og kan føre til skader i fødder, knæ, hofte osv.
Nedtrapning, eg nedtrapper, at være nedtrappet. Nej, endnu en gang handler det ikke om euforiserende stoffer (selvom nogle vil påstå, at løbere kan blive meget afhængige), men om den sidste periode op til et vigtigt løb, hvor man holder igen med træningen for at gøre kroppen helt frisk. En nedtrapningsfase varer typisk 1-3 uger.
Ligesom nedtrapning ikke har noget med trapper at gøre, har stigningsløb intet med stigninger at gøre. Begrebet dækker i stedet over en kort acceleration over 60-100 meter, hvor man gradvist øger farten fra jog til sprint. Stigninger (som de også kaldes) bruges typisk i forbindelse med opvarmning.
Meget roligt jog efter en hård træning eller en konkurrence. Har til formål at ryste syre og træthed ud af benene.
Selvom tiden hvor en løber havde lange sokker, korte shorts, t-shirten godt nede i buksen og generelt gav et lidt nørdet indtryk for længst er svundet bort, og rigtig mange løbere i dag går endog meget op i deres udseende, så har løbestil ikke noget med mode at gøre. Det handler i stedet om, hvordan du løber. Hvordan er din kropsholdning, hvordan bevæger dine ben sig, hvordan går din fod i jorden for hvert skridt? Løbestilen kan have betydning for, hvor effektivt du løber, og hvor stor din skadesrisiko er.
Udtales som på engelsk og henviser til det tempo, man holder på en given løbetur. ”Hvad er dit pace?”. Tempo i løbeverden angives IKKE i km/t men i minutter pr. km. Dvs. pace 5.10 betyder, at man løber 5 minutter og 10 sekunder pr. km.