7 grunde til at have en gå-veninde

Herregud, hvad forskel gør det? Tænker du sådan om betydningen af at have en gå-makker, skal du nok tænke om, for fordelene er mange. En af hemmelighederne er, at samtalerne er anderledes, når I går, end når I sidder stille.

To kvinder går udendørs

GANG ER GODT Chancerne for at du kommer ud af døren er meget større, hvis du har en makker, der venter.

© iStock

1. Du kommer afsted – hver gang

Det blæser udenfor. Min yndlingsserie kommer i fjernsynet om lidt. Opvasken skal også tages. Nogle dage er du bare træt og uoplagt og kan finde på tusind grunde til at skippe gåturen. Men den går ikke, hvis der står en makker og venter på dig.

Den indbyrdes aftale om, at I er der for hinanden, er et af de stærkeste værktøjer til at holde motivationen oppe. Forskning viser da også, at de, der fx løber med andre, hovedsageligt gør det, fordi det får dem af sted.

2. Samtalen bliver dybere

Parterapeuter har vidst det længe, og nu er erhvervsledere også fået øjnene op for det. Gåturen er den hurtigste vej til en dyb, fortrolig samtale. Vi er nemlig mere tilbøjelige til at ‘komme ud af sneglehuset’, når vi ikke har øjenkontakt, men blot går side om side. Så udover den friske luft, du får på en gåtur, så er der altså også gode chancer for, at du og din gå-veninde undervejs får en nærværende og rar snak.

3. I tænker mere kreativt

Forskere fra Standford University konkluderede i en undersøgelse i tidsskriftet Journal of Experimental Psychology, at vi tænker mere kreativt, når vi går, end når vi sidder.

Deltagerne i undersøgelsen blev bedt om at finde alternative brug af hverdagsting som fx en knap. Det viste sig, at folk, der gik, var i stand til at få flere unikke ideer end de siddende både mens de gik og umiddelbart efter gåturen. Det skete, uanset om gangen foregik på løbebånd eller i naturen.

Skal I finde på underholdning til en fælles venindes fest, eller har en af jer et problem, I har brug for at få belyst fra en helt ny vinkel, kan en gåtur sammen måske give jer klarsyn.

4. I behøver ikke at være på samme niveau

Entusiasmen kan godt skride i svinget, hvis din træningsmakker er i bedre form end dig. Eller dårligere for den sags skyld. For hvem gider at sakke bagud eller have en bremseklods på slæb, når man motionerer? Nej, vel!
Det er desværre ofte ulige niveau, der får træningsmakkere til at splitte op, når det kommer til løb eller cykling. Men ikke, når vi går sammen. Gang som motion kræver nemlig ikke det store af din kondi. Alle kan være med. Det gør det meget lettere at finde en gåveninde end en løbemakker.

5. Venskabet styrkes

Døgnet har kun 24 timer, og det kan være svært at nå alt det, du gerne vil. Så i stedet for at presse både træningstid og venindetid ind i din travle hverdag, er her den helt oplagte chance for at slå to fluer med et smæk.

I modsætning til at mødes i fitnesscentret, på løbeturen eller sågar på cafeen, er der tilmed gode rammer for at kunne tale uforstyrret sammen, når I går en tur. Der er ørenlyd og ingen andre, der kan forstyrre jer. Og så sparer I de penge, I ville have brugt på kaffe!

6. Giver tryghed

Er du den ængstelige type, der føler det ubehageligt fx at færdes alene i en skov. Eller at gå udenfor i mørket. Så kan en gå-veninde give dig trygheden tilbage. Det er rart at have en makker at møde verden med.

Måske kan det også smitte af på ruten, så I bevæger jer ud på nye jagtmarker i stedet for at trippe rundt i på de samme stier og veje hver gang. På I FORMs ruteplanner kan I finde inspiration til nye græsgange.

7. Kræver ingen forberedelse

I modsætning til en løbemakker, hvor du er afhængig af et vedkommende ikke lige har fx spist en stor tallerken mad, så kan en aftale med din gå-veninde stampes på benene i en fart. Det er derfor også praktisk, hvis du bliver gå-veninde med en, der bor tæt på dig selv. Så skal der bare et opkald til, før I kan være klar til afgang. Det gør spontane gåture mulige på dage, hvor solen skinner, eller du er tidligt hjemme fra arbejde.

Når det er sagt, er det stadig en god idé at lave klare aftaler om, hvor tit og hvor langt, I skal gå for at forpligte hinanden.

Læs her, hvordan du får mest ud af at træne med din veninde.