Prøv kræfter med Wim Hof-metoden

Med sin helt egen blanding af vejrtrækningsøvelser og kuldetræning har hollandske Wim Hof – eller The Iceman – opnået utænkelige bedrifter, som fascinerer folk verden over. Den populære praksis hedder Wim Hof-metoden og kan efter sigende give mere velvære og energi, mindre stress og meget andet. Vi går bag om den fascinerende metode.

Fødder, der træder ned i isvand – Wim Hof metoden

KONTROL. Wim Hof-metoden kan føre til vilde bedrifter, fx at udholde lange isbade, men den kan også bruges til helt almindelig hverdagsvelvære.

© iStock

Hollænderen Wim Hof, også kendt som The Iceman, har selv lagt krop og navn til Wim Hof-metoden. Den 62-årige ekstrematlet er kendt for sin evne til at udholde iskolde temperaturer og kaste sig ud i vilde udfordringer og rekordforsøg. Han har blandt andet besteget Kilimanjaro i shorts og løbet halvmaraton nord for polarcirklen – barfodet!

Men selvom det lyder lidt tosset det hele, så tag ikke fejl: Den hollandske ismand er dybt seriøs omkring sin metode, og hvad den kan bruges til for alle os dødelige, som måske ikke lige tænder på halvnøgen bjergvandring. Faktisk startede det hele på en sørgelig baggrund, da Wim Hofs kone begik selvmord i 1995. Sorgen over tabet fik ham i gang med at undersøge, hvordan vi ved hjælp af vejrtrækning, kulde og mentaltræning kan påvirke de indre processer i kroppen og sindet positivt.

Med intensiv træning gennem årene har han lært at kontrollere sin vejrtrækning, puls og blodcirkulation samt modstå ekstreme temperaturer, og erfaringerne har han brugt til at udvikle Wim Hof-metoden.

1 Det går Wim Hof-metoden ud på


Wim hof-metoden stimulerer dybe fysiologiske processer i kroppen og (gen)skabe kontakten til vores indre urkraft, som mange af os har mistet på grund af en moderne og stresset livsstil. Sagt mere konkret kan metoden altså give dig større kontrol over din egen krop. Det gælder både mentalt og fysisk, og tilhængere mener, at metoden kan hjælpe mod alt lige fra stress, angst og depression til kroniske smerter og autoimmune sygdomme. Derudover lærer du helt grundlæggende at få ro på i stressede situationer og omvendt også at yde noget ekstra, når der er behov for det.

2 Mulige gevinster ved Wim Hof-metoden


3 GUIDE – sådan udfører du metoden


Vil du selv følge metoden, gælder det om at kombinere Wim Hofs særlige vejrtrækningsmodel med kolde gys under fx bruseren, isbade eller vinterbadning. Det er vigtigt, at både åndedræts- og kuldetræningen foregår dagligt eller næsten dagligt, hvilket hænger sammen med den tredje af metodens tre grundpiller: mindset. Med det mener Wim Hof, at det kræver tålmodighed og dedikation at blive fortrolig med åndedrættet og kulden og på sigt at få kontrol over krop og sind.

LÆS OGSÅ: Derfor er vinterbadning en gave til din krop

Wim Hof-metoden – sådan gør du

Lumihiutale

Wim Hof kuldetræning

Kuldetræningen kan foregå på flere måder, men skal det være enkelt, kan du tage de kolde gys hjemme under bruseren og måske supplere med vinterbadning eller isbade, når du har mulighed for det.

  • Start fx med dit almindelige varme morgenbad, og slut af med det kolde. Tag det stille og roligt i starten, fx 30 sekunder. Byg langsomt på, indtil du kan stå to minutter under det kolde vand – det er maksimum. Hopper du i havet, er en god tommelfingerregel, at du er i ét minut pr. grad, vandet er.
  • Mens du er i vandet, så fokusér på at slappe af og trække vejret roligt. Efter kort tid vil din krop vænne sig til det.
Hengitystä kuvaava piirroskuva

Wim Hof vejrtrækningsøvelse

  • Sæt dig eller læg dig i en behagelig stilling.
  • Luk øjnene, og ret fuld fokus mod dit åndedræt. Træk vejret dybt ind gennem næsen eller munden – helt ned i maven og derefter op til brystet. Giv så slip, så du ånder naturligt ud uden at gennemtvinge det. Gentag dette 30-40 gange i et forholdsvis højt tempo.
  • Efter den sidste vejrtrækning ånder du helt ud og holder vejret, indtil du igen føler en trang til at trække vejret ind.
  • Træk så vejret dybt ind for at fylde dine lunger. Mærk din mave og dit bryst udvide sig. Hold vejret i ca. 15 sekunder, og giv slip igen.
  • Dette var én runde. Gentag gerne denne 3-4 gange i træk.

4 Guidet video af åndedrætsmetoden


Sæt – eller læg dig – godt tilrette, og slap heeeelt af i kroppen med en Wim Hof-åndedrætssession guidet af manden himself. Videoen tager dig gennem tre runder med vejrtrækningsøvelser på 11 minutter.

5 Sådan påvirker metoden kroppen


Wim Hof-metoden påvirker kroppen ved at give adgang til det autonome nervesystem, som er vores indre styresystem. Det består af:

  • Det sympatiske nervesystem: Gør kroppen kampklar og udskiller kortisol og adrenalin.
  • Det parasympatiske nervesystem: Får os ned i gear og hjælper os med at restituere.

Formålet med Wim Hof-vejrtrækningen er blandt andet at få kontakt til begge systemer i kroppen og på den måde lære at kontrollere dem. Når du supplerer med kuldetræningen, sker der tilsyneladende nogle af de samme påvirkninger af nervesystemet. Du træner desuden din stresstolerance ekstra ved at være i det iskolde vand og får også et skud af velvære-hormonet dopamin, når varmen breder sig i kroppen bagefter.

6 Derfor er Wim Hof-metoden sund


Wim Hof-metoden er sund, fordi du tilsyneladende kan høste konkrete fordele såsom mindre stress, mere energi, større viljestyrke, et stærkere immunsystem og sågar lindre en række autoimmune sygdomme. Det er i hvert fald, hvad Wim Hof lover af potentielle positive effekter ved at dyrke metoden dedikeret og regelmæssigt.

Gennem årene er der blevet lavet flere videnskabelige studier af metoden, som tyder på, at der kan være noget om snakken. Blandt andet har hollandske forskere fundet frem til, at Wim Hof rent faktisk er i stand til at manipulere sit immunforsvar til at bekæmpe sygdomme. Det samme var testpersoner i et mindre forsøg fra 2014. De fik en injektion designet til at give immunforsvaret indtryk af, at der er sygdom på vej. Og blandt dem, der praktiserede hans metode, gjorde immunforsvaret sit job langt bedre sammenlignet med en kontrolgruppe.

Wim Hof-metoden har siden vakt endnu flere forskeres interesse, og rundt omkring i verden beretter folk, der praktiserer metoden, om en lang række mærkbare, positive effekter.

7 Hvem dyrker Wim Hof-metoden?


Wim Hof-metoden dyrkes af folk i alle aldre og fra hele verden. Den hollandske ismand er på få år blevet et globalt fænomen, og hans officielle onlinekanaler vidner om, hvor populært det er blevet blandt almindelige mennesker at dyrke metoden.

I skrivende stund er YouTube-guiden til Wim Hofs vejrtrækningsteknik – indtalt af manden selv – blevet set over 36 millioner gange siden slutningen af 2019.

Desuden har den officielle Instagramside i dag over to millioner følgere, og der bliver ivrigt postet billeder af Hof-tilhængere. Selv er Wim Hof overbevist om, at alle uanset alder og erfaring kan blive i stand til at tage kontrol over deres egen krop og endda opnå samme vilde bedrifter som han.

8 Instagram-eksempler på metoden


Wim Hof har opnået 26 verdensrekorder gennem tiden, blandt andet at sidde længst tid i et isbad og at svømme den længste tur under is. På sin Instagram-profil viser han da også, hvorfor han er mesteren i det kolde gys. Tjek selv dette lille udpluk af hans iskolde bedrifter.