Gravid uge 16 (17. graviditetsuge)

I uge 16 måler fostret nu 16 cm fra top til tå. Benene vokser godt til, og det lille liv kan vifte med tæerne og holde sig selv i hånden.

Gravid uge 16 – mave og foster

GRAVID UGE 16 | Den lille arvtager kan nu holde sig selv i hånden og vifte med tæerne!

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 16, er du i din 17. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 16+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 16+0 den første dag i uge 16 – altså den første dag i din 17. graviditetsuge.

Gravid uge 16: Hvad sker der med dig?


Dine tanker kredser i sikkert det meste af tiden om graviditeten. Og det kan måske være svært for andre omkring dig helt at forstå alt, hvad du bakser med i denne periode.

Derfor kan det være givtigt for mange at dele glæde, forventninger og bekymringer med andre gravide, som kan relatere til dine tanker i denne tid. Hvis det er muligt for dig, så få dig en kop vente-te med en anden vordende mor.

Læs også: 14 typiske bekymringer hos gravide

Gravid uge 16: Hvad sker der med dit foster?


Projekt organudvikling fortsætter ufortrødent. Meget er på plads, men en del byggearbejde venter forude. Og selv ved fødslen er der strukturer, især i nervesystemet, nyrerne og leveren, som ikke er fuldt udviklede.

Når det gælder lemmernes udvikling, så har det indtil nu været armene, der har haft førertrøjen på. Men nu tager benene revanche og vokser godt til i længden.

Der er liv og glade dage i fostervands-poolen. Fostret synker vandet og tisser det ud igen. Og det fortsætter også med at øve sig på vejrtrækningsbevægelser. Den lille arvtager kan holde sig selv i hånden og vifte med tæerne.

Din krop overfører antistoffer til fostret for at beskytte det mod de infektioner, der lurer ude i virkeligheden.

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk