Gravid uge 0 (1. graviditetsuge)

I uge 0 er du slet ikke gravid. Den første dag i denne uge er også den første dag, du har menstruation – og den officielle start på din kommende graviditet. Husk folinsyre, hvis du ikke allerede tager det.

Gravid uge 0 – mave og livmoder

GRAVID UGE 0 | I denne uge har du menstruation og er slet ikke gravid endnu.

© I FORM & iStock

Når du er gravid i uge 0, er du i din 1. graviditetsuge.

Dagene i denne uge bliver i jordemoder-terminologi betegnet uge 0+0-6, hvor 0-6 er det antal dage, der er gået af ugen. Når man skal sige, hvor langt du er i din graviditet, tæller man antal fulde uger og dage, du har gennemlevet af din graviditet. Fx betyder uge 0+0 den første dag i uge 0 – altså den første dag i din 1. graviditetsuge.

Gravid uge 0: Hvad sker der med dig?


Siden du ramte puberteten har din livmoder været gearet til, at du på et eller andet tidspunkt skulle blive gravid. Den har således hver måned stillet en livmoderslimhinde til rådighed, som et befrugtet æg kunne fæstne sig i. Har der så alligevel ikke været brug for faciliteterne, ja, så er slimhinden blevet afstødt sammen med en omgang menstruationsblødning.

Og det er, når du bløder, man siger, at du er i uge 0 + 1-6 dage. Du er altså slet ikke gravid endnu. Alligevel kaldes det for uge 0 i graviditeten. Man beregner nemlig din termin – altså hvornår du skal føde – ud fra sidste menstruations første dag.**

Kilder: Jordemoder Christina Maltby, dingraviditet.dk, samt Sundhed.dk, Regionshospitalet-Randers.dk og rigshospitalet.dk