10 gode råd til at få ro i hjernen

Det er ikke altid lige nemt at falde til ro og få tankerne ud af hovedet efter en travl dag. Men det er der heldigvis råd for, så læs med her!

Kvinde sidder med lukkede øjne på puder

Sådan dæmper du tankemylderet med meditation

1. Sænk farten

Få lidt ro på, inden du mediterer. Det er umuligt at gå fra 100 km/t. til 0 på et øjeblik. Drik en kop te, hop i noget blødt tøj, lyt til afslappende musik, eller nus rundt.

Afslapningsmusik og beroligende lyde hjælper mod søvnløshed. Se hvorfor og få 8 gratis lydfiler, der hjælper dig med at falde i søvn.

2. Find en god siddestilling

Sæt dig godt til rette. Det behøver ikke at være i lotusstilling. Det vigtigste er, at du sidder behageligt.

3. Læg dig evt. ned

Du kan også lægge dig på gulvet med et tæppe over. Du risikerer dog at falde i søvn, fordi du tillader kroppen at finde ro. Sker det, så accepter, at din krop åbenbart har mere behov for søvn end meditation lige nu.

4. Fokuser på kroppen

Luk øjnene. Mærk rygsøjlen som din midterste linje, der fortsætter ud i nakken. Sænk skuldrene. Læg hænderne i skødet med håndfladerne opad, og slap af i kroppen. Tag et par dybe vejrtrækninger via næsen helt ned i maven, og lad så vejrtrækningen passe sig selv.

5. Gør det, der virker for dig

Meditation handler ikke om at præstere. Ingen er dygtige eller dårlige til at meditere. Alle kan. Dybest set er alle øjeblikke, hvor du bare er, meditative – når du stirrer ud ad vinduet, ælter dejen eller river havegangen.

6. Accepter, når det myldrer

Meditation går ud på at sætte sig ud over tankerne, ikke at stoppe dem. De er der hele tiden, men her tager du magten over dem, så det ikke er dem, der styrer dig.

Har du også svært ved at knalde brikker på grund af tankemylder? Læs her, hvordan du slukker for tankemylderet.

7. Vend tilbage til dit fikspunkt

Hver gang der kommer en tanke (og det gør der), så hils venligt på den, eller registrer den overfladisk. Lad tanken passere, mens du roligt holder fast i dit fikspunkt: åndedrættet, et mantra, en imaginær solnedgang, flammen fra et lys, eller hvad du nu mediterer på.

8. Lær at sige “pyt”

Vær blid ved dig selv. Løber tankerne alligevel løbsk, så sig pyt, og vend roligt tilbage til dit fokus. Igen og igen.

9. Bestem selv hvor længe

Det er helt op til dig, hvor længe du vil meditere. 5-10 min. er fint til en start. 20 min. kan føles himmelsk.

10. Kom roligt tilbage til din dag

Sæt langsomt farten op igen efter meditationen. Tag et par dybe vejrtrækninger, mærk, hvordan du har det, åbn øjnene, stræk dig lidt, drik et glas vand.

7 gevinster ved tankekontrol

Meditation kan ikke kun give dig et åndehul nu og her. Det giver en række andre bonuseffekter, som i den grad er værd at tage med.
Meditation ...

  • mindsker stress
  • styrker immunforsvaret
  • får dig til at tænke mere positivt
  • gør dig mere medfølende
  • øger din koncentration og dit fokus
  • styrker hukommelsen
  • gør dig mere kreativ