Hvorfor bliver jeg altid så træt efter frokost?

Egentlig var du frisk nok inden frokost, men så snart du igen er tilbage til arbejdet efter en halv times frokost, vælter trætheden ind over dig. Her får du forklaringen og 3 tips til at bekæmpe trætheden.

Kvinde sidder træt ved computeren

Pyha ... Hvordan skal du nogensinde komme igennem resten af dagen? Bare rolig, træthed er der råd for.

© iStock

Forskerne kalder det post-lunch dip

Det er helt naturligt, at dine øjenlåg bliver tunge som bly, når frokosten er fortæret, og der fortsat er et par timer tilbage af arbejdsdagen. Tilstanden er i videnskaben kendt som “post-lunch dip” og indebærer, at du, ca. syv timer efter at du er stået op, atter føler trang til at se dyner.

Fænomenet er fælles for mennesker verden over og hænger sammen med vores døgnrytme. I løbet af et døgn har kroppen nemlig to perioder, hvor søvnhormonet melatonin øges og får dig til at føle dig mere træt. Typisk sker det omkring kl. 2-3 om natten og i en mildere grad 12 timer senere, det vil sige et par timer efter frokost.

En hel nats søvn er ingen garanti for, at du får nok dyb søvn. Læs her, hvor meget dyb søvn du skal have, og hvordan du ved, om du får nok.

7 timer efter at du er stået op, bliver du træt

Eksempel på post-lunch dip

6:30 - Du står op

12:00 - Du spiser frokost

13:30 - Du bliver uoplagt (Post-lunch dip)

3 tips, der giver trætheden klø

Hæld java i dig omkring frokosttid, da kaffens opkvikkende effekt er op til to timer om at slå igennem.

Du kan drikke din kaffe med god samvittighed. Her får du 11 sunde gevinster ved at drikke kaffe.

Gå på trapper, når trætheden melder sig. Ud over at fungere som den perfekte opkvikker får du samtidig klaret lidt af dagens motion.

Vidste du, at det faktisk er mere effektivt at tage trapperne end at drikke kaffe, når du er eftermiddagstræt? Men det er ikke den eneste grund til at tage trapperne, her får du 8 andre fordele ved at tage trapperne.

Tag en powernap, hvis det er muligt. Bare 20 min. er nok til at give din hjerne fornyet energi uden at gøre dig groggy, fordi du ikke når at komme ned i den dybe søvn.

Endnu bedre er det, hvis du drikker kaffe inden luren. Kaffe kan nemlig optimere din lur.

LÆS OGSÅ: Overvejer du at få en lysterapilampe?