Derfor skal du have et fast aftenritual inden sengetid

Roterer du (også) som en desperat grillkylling, når du ellers burde sove? Fortvivl ikke! Med den rette overgangsfase inden sengetid kan du nemt vende vågenhed til søvn.

Lænestol med et tæppe, en bog og en kop te

Afslut hver dag med en hyggelig stund uden skærme, så hjernen får tid til at geare ned, inden du lægger dig på puden.

© iStock

”Fik jeg slukket strygejernet?”, ”Bliver min datter mobbet?” og ”Er jeg egentlig god nok?”. Alt for mange tager deres bekymringer med i seng, og det kan få alvorlige konsekvenser for nattesøvnen. Faktisk kan 9 ud af 10 søvnproblemer tilskrives stress eller akutte kriser.

Formår du ikke at lukke ordentligt ned for dit sind inden sengetid, kommer du nemlig ikke tilstrækkeligt ned i den dybe del af søvnen i løbet af natten, og det kan betyde, at du ikke vågner frisk og veludhvilet. For at undgå det er det derfor en rigtig god idé at indføre et fast aftenritual, som gør din hjerne klar til at sove, inden du lægger dig på puden.

Få løsningen på 10 typiske søvnproblemer her.

Sådan gør du

Lav et lille program af faste ting, du gør i en time hver aften inden sengetid. På den måde laver du konkurrerende, kognitiv adfærd i din hjerne, så du ikke længere har plads til bekymringer, fordi din hjerne i stedet er optaget af andre ting.

Dæmp lyset, og find nogle rolige aktiviteter, du hygger dig med, så ritualet har en beroligende effekt. Du kan fx lave håndarbejde, løse sudoku eller kryds og tværs, drikke en kop koffeinfri te, tage et varmt bad eller lytte til lydbog eller beroligende musik. Det vigtigste er bare, at du undgår skærme, da det blålige lys, de udsender, har en opkvikkende effekt på nervesystemet.

LÆS OGSÅ: Baldrian hjælper søvnen på vej

Er du vant til, at dine tanker løber af med dig, kan du også bruge lidt tid på at ventilere dit sind. En god strategi er at skrive ned, hvad der fylder. Dermed fortæller du din bevidsthed, at den skal give slip på problemet, og så vil du også automatisk sove bedre.

Det er individuelt, hvor mange timers søvn vi hver især har behov for. Så tjek her, hvor meget søvn netop DU har brug for.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnvejleder