Lænestol med et tæppe, en bog og en kop te

Afslut hver dag med en hyggelig stund uden skærme, så hjernen får tid til at geare ned, inden du lægger dig på puden.

© iStock

Derfor skal du have et fast aftenritual inden sengetid

Roterer du (også) som en desperat grillkylling, når du ellers burde sove? Fortvivl ikke! Med den rette overgangsfase inden sengetid kan du nemt vende vågenhed til søvn.

12. september 2017 af Maria Albøg Jespersen

”Fik jeg slukket strygejernet?”, ”Bliver min datter mobbet?” og ”Er jeg egentlig god nok?”. Alt for mange tager deres bekymringer med i seng, og det kan få alvorlige konsekvenser for nattesøvnen. Faktisk kan 9 ud af 10 søvnproblemer tilskrives stress eller akutte kriser.

Formår du ikke at lukke ordentligt ned for dit sind inden sengetid, kommer du nemlig ikke tilstrækkeligt ned i den dybe del af søvnen i løbet af natten, og det kan betyde, at du ikke vågner frisk og veludhvilet. For at undgå det er det derfor en rigtig god idé at indføre et fast aftenritual, som gør din hjerne klar til at sove, inden du lægger dig på puden.

Få løsningen på 10 typiske søvnproblemer her.

Sådan gør du

Lav et lille program af faste ting, du gør i en time hver aften inden sengetid. På den måde laver du konkurrerende, kognitiv adfærd i din hjerne, så du ikke længere har plads til bekymringer, fordi din hjerne i stedet er optaget af andre ting.

Dæmp lyset, og find nogle rolige aktiviteter, du hygger dig med, så ritualet har en beroligende effekt. Du kan fx lave håndarbejde, løse sudoku eller kryds og tværs, drikke en kop koffeinfri te, tage et varmt bad eller lytte til lydbog eller beroligende musik. Det vigtigste er bare, at du undgår skærme, da det blålige lys, de udsender, har en opkvikkende effekt på nervesystemet.

Er du vant til, at dine tanker løber af med dig, kan du også bruge lidt tid på at ventilere dit sind. En god strategi er at skrive ned, hvad der fylder. Dermed fortæller du din bevidsthed, at den skal give slip på problemet, og så vil du også automatisk sove bedre.

Det er individuelt, hvor mange timers søvn vi hver især har behov for. Så tjek her, hvor meget søvn netop DU har brug for.

Kilde: Mikael Rasmussen, søvnvejleder

I FORM anbefaler:

Få styr på din søvn med Active Fit Tracker

En god nattesøvn er afgørende for hele din sundhed. Men hvor godt sover du egentlig? Et aktivitetsur kan give dig svaret!
Et aktivitetsur som denne Active Fit Tracker kan bl.a. måle, hvor mange timers dyb og let søvn, du får, og føre komplet dagbog over din søvn.

Selv om vi godt ved, at god nattesøvn betyder alverden for vores sundhed og energiniveau, er der mange af os, der ikke helt har styr på, om vi egentlig sover godt – og længe nok – om natten.

Får du nok søvn? Og er kvaliteten af din søvn ok? Med aktivitetsuret Active Fit Tracker kan du få helt styr på det.

Få aktivitetsur med søvnanalyse til rabat-pris!

Lige nu kan du få aktivitetsuret Active Fit Tracker sammen med dit nye I FORM-abonnement.

Uret registrerer natten igennem, hvor uroligt eller dybt du sover. Og det registrerer det hele – i modsætning til fx de søvn-apps, du kan få til din mobil, som kræver, at mobilen ligger lige under din hovedpude hele natten for, at de kan følge med i din søvn. Active Fit Trackeren synkroniserer trådløst med app’en på din mobil, hvor du har et komplet overblik over din søvn.

Ud over at kunne holde styr på din søvn, har trackeren bl.a. også disse funktioner:
  • Skridttæller – tæller alle dine skridt – hele dagen
  • Pulsmåler – tjekker og husker din puls døgnet rundt.
  • Kalorietæller – regner løbende ud, hvor meget dine aktiviteter har forbrændt.
  • Notifikationer – uret vibrerer diskret, når du får et opkald, SMS eller notifikation på din mobil.
  • Inaktivitetsalarm – uret kan indstilles til at vibrere, når du har siddet stille for længe.
  • Almindeligt ur – med alarmfunktion, i enkelt og feminint design og behageligt at have på.

Active Fit Trackeren har en værdi af 700 kr. Men du kan få den til stærkt nedsat pris sammen med hele 4 numre af Danmarks bedste sundhedsmagasin, I FORM, for kun 149 kr. + 49,50 i porto og ekspedition. Du sparer 861 kroner!

SE TILBUD: Active Fit Tracker + 4 numre af I FORM for kun 149 kr. + 49,50 i porto.

VIDEO: Se hvad din nye Active Fit Tracker kan:

Active Fit Tracker holder styr på både din aktivitet og din søvn. Synkroniser den nemt via bluetooth med den medfølgende mobil-app. Så har du hurtigt overblik og en komplet dagbog over din sundhed.

Sunde ambitioner for 2019? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler