Slip af med elektrisk hår

Sidder dit hår nogle gange, som havde du stukket fingrene i en stikkontakt? Du er ikke alene. Når luften er kold, oplever mange, at håret bliver elektrisk. Det kan der imidlertid let gøres noget ved. Få de gode råd her.

Kvinde med elektrisk hår fra balloner

FÅ 10 GODE RÅD — til af slippe af med elekstrisk hår!

© iStock

Håret er sat omhyggeligt, og du har faktisk en ganske god hårdag. Men pludselig letter lokkerne. Og det er ikke på den ønskværdige voluminøse måde. Hvorfor bliver hår pludselig elektrisk og står i alle retninger?

“Når to materialer gnider mod hinanden, opstår der altid en elektrisk ladningsoverførsel. Og oparbejdes der tilstrækkelig med ladning, så sker der en udladning i form af gnister, lettende hår eller det, der føles som et lille stød,” forklarer professor ved Institut for elektroteknologi på DTU Joachim Holbøll.

Effekten forstærkes på materialer, der er gode til at holde på de elektriske ladninger. Og det er hår – desværre – eminent til. Når hår gnides mod eller berøres af et andet materiale, så opstår der let statisk elektricitet, som kan få håret til at rejse sig.

Du husker sikkert børnefødselsdagene, hvor I gned balloner mod håret, så det fløj til vejrs. Det skete, fordi der blev overført en elektrisk ladning mellem hår og ballon.

LÆS OGSÅ: Uønsket hårvækst i ansigtet? Få 9 gode råd til hårfjerning

Stop spændingerne

Heldigvis er det ret enkelt at forebygge strøm på toppen. For nok er hårtrends mangfoldige, men vi mangler endnu at se elektrisk hår blive moderne.

Så hvad kan du gøre for at undgå energiudladningen? Og hvordan får du lagt lokkerne ned, når de først har rejst sig?

Undgå hyppig hårvask

Shampoo opløser fedtet og giver tørt hår, som lettere bliver elektrisk.

Børst grundigt

Brug af en naturhårbørste til at børste håret grundigt, så fedtet fra hovedbunden fordeles og forsegler fugten i håret.

Tilfør fugt til håret

En af de mest effektive ting, du kan gøre, er at tilføre fugt til håret. For med den forsvinder tørheden, som giver den statiske elektricitet gode betingelser.

Brug en conditioner med fugtgivende egenskaber, når du vasker håret. Der må også gerne være olier i produktet, så fugten forsegles.

Og supplér den efterfølgende styling med en leave-in conditioner, måske kombineret med en fugtgivende hårspray med antielektrisk effekt.

Brug skyllemiddel

Skyllemiddel er tøjvaskens svar på conditioner og vil ligeledes holde den statiske elektricitet væk. Brug derfor skyllemiddel på det tøj og fx puder, som kommer i kontakt med håret.

Ingen alkohol

Gå uden om hårprodukter, som har alkohol på ingredienslisten, da alkohol virker udtørrende på håret.

Indret dit hjem med planter

Vil du mindske tør luft i dit hjem, kan du have mange planter fremme. De øger nemlig luftfugtigheden.

Undgå kunstmaterialer

Undgå så vidt muligt, at dit hår gnider op ad kunstmaterialer. Skil dig af med akrylhuen, polyestertørklædet og plastikkammen. Få i stedet fat i ting af naturmaterialer. Så har du gjort et grundigt forebyggende arbejde for at aflade lokkerne.

SOS-tricks til elektrisk hår

Har den statiske elektricitet så alligevel indfundet sig, er der her tre SOS-tricks, der kan hjælpe dig her og nu.

Brug fugtighedscreme

Du kan prøve at fordele lidt fugtighedscreme eller bodylotion i hænderne og køre det gennem lokkerne.

Anvend antistatisk hårspray

Du kan også komme et pift af en antistatisk hårspray på din børste, før du reder dig, og dermed nøjes med at tilføre produkt på de steder, hvor der er behov.

Hold dine lokker hydreret

En simpel ting som at putte vand på fingerspidserne og fordele det i håret kan også bidrage til, at håret lægger sig.