Sådan kommer du dine bumser til livs

At få bumser hører ikke kun teenageårene til. Mange voksne kæmper en stor kamp for at komme de betændte knopper til livs.

Mørkhåret kvinde kigger på bums på kinden

Er du én af dem, der stadig kæmper med bumser og urenheder? Så læs med her.

© iStock

Akne er en helt almindelig hudlidelse, som næsten alle unge rammes af tidligt i puberteten. Den er som regel på sit højeste i 17-19-års alderen og forsvinder hos de fleste, når de er omkring 25 år. Hos nogle fortsætter urenhederne dog, så selvom du måske synes, at de betændte knopper kun hører teenageårene til, så er altså ikke unormalt også at få bumser som voksen.

Hvordan opstår bumser?

I puberteten øges produktionen af det mandlige kønshormon hos både mænd og kvinder. Det får talgkirtlerne til at producere mere hudfedt. Samtidig forsnævres talgkirtlernes udgange, så huden får svært ved at komme af med det overskydende fedt. Det gør, at der dannes en lille øm bule, der fyldes med vand, indtil talgkirtlen går i stykker, fedtet siver ud i huden, og der dannes en pusfyldt knop - det, vi kender som en bums.

LÆS OGSÅ: Akne kan angribe hele livet – få hjælp til behandling her

Skal jeg spise anderledes for at undgå bumser ?

Bumser skyldes som sagt en overproduktion af hudfedt i talgkirtlerne, som stopper til og bliver betændte. Og årsagen til det skal findes i det mandlige kønshormon, så du har ingen indflydelse på, hvor hårdt du bliver angrebet af bumser, og hvor længe de bliver.

Mange tror fejlagtigt, at fed mad kan være årsagen til bumser. Men der findes ikke undersøgelser, som endegyldigt fastslår, at det er årsagen bag de røde plamager og betændte ophobninger. Magre mælkeprodukter har også længe været mistænkt for at forværre akne, men der er ingen endegyldige beviser for den påstand.

Opdager du, at du får bumser et par dage efter, at du har spist noget bestemt, giver det selvfølgelig god mening at prøve at undgå den fødevare, og se, om det har en effekt på din hud. Men man kan ikke sige, at bestemte fødevarer generelt giver akne.

Hvad kan jeg gøre for at undgå bumser?

Det er vigtigt, at du sørger for, at dine porer ikke bliver tilstoppede. Derfor kan du med fordel rense din hud med en mild ansigtsrens både morgen og aften, så du får fjernet døde hudceller og det værste snavs. Pas på, du ikke tørrer huden ud - det kan nemlig give anledning til flere bumser, fordi huden forsøger at kompensere for det manglende hudfedt, du vasker af. Sørg derfor for at afslutte med en ansigtscreme, der gennemfugter din hud. Særligt om vinteren skal du være ekstra opmærksom, fordi du konstant udsætter huden for kulde og blæst - noget, der i den grad udtørrer huden.

Det er dog vigtigt at understrege, at akne er en arvelig hudsygdom, og det er derfor ikke sikkert, at du får bugt med bumserne blot ved at rense huden morgen og aften. Der skal måske skrappere midler i brug, og her kan din læge hjælpe dig. Tøv endelig ikke med at tage fat i vedkommende, for akne kan behandles effektivt. Er du ikke så hårdt ramt, kan du også starte med et smut på apoteket, hvor du kan få cremer uden recept.

Tre myter om bumser

1. Du må ikke trykke bumser

SANDT! Bumser har klart bedst af, at du lader dem være i fred. Hvis du klemmer en bums, får du måske noget af pudset ud, men du kommer samtidig til at trykke noget af det dybere ned i huden. Det betyder, at der går længere tid, før bumsen forsvinder, og at der er større risiko for, at den efterlader et ar.

2. Tandpasta fjerner bumser

FALSK! Tandpasta kan allerhøjst have en udtørrende effekt. Vi anbefaler, at du bruger produkter, som er udviklet til netop at fjerne bumser.

3. Du kan skrubbe dig af med urenhederne

FALSK! Undgå for alt i verden at skrubbe din hud med alverdens skrappe renseprodukter i et forsøg på at slippe af med bumserne. Det forværrer kun din huds tilstand. Brug i stedet en mild ansigtsrens en eller to gange dagligt.

TIP! Stress kan også medvirke til, at du får bumser. Tjek stressekspertens bedste råd til at undgå stress.