Mørkhåret kvinde kigger på bums på kinden

Er du én af dem, der stadig kæmper med bumser og urenheder? Så læs med her.

© iStock

Sådan kommer du dine bumser til livs

At få bumser hører ikke kun teenageårene til. Der er nemlig mange voksne, der ofte kæmper en stor kamp for at komme de betændte knopper til livs.

16. oktober 2017 af Anja Bruneskjold

Selvom du måske synes, at bumser hører teenageårene til, så er det helt normalt også at få bumser som voksen. Der er stor forskel på akne og bumser, og førstnævnte hører som regel netop teenageårene til. Hvor akne er en form for hudlidelse, der typisk rammer unge mellem 17 og 19 år, kan enkelte personer være uheldige at døje med lidelsen langt op i 20’erne.

Hvad er bumser?

I puberteten øges produktionen af det mandlige kønshormon hos både mænd og kvinder. Det kan få produktionen af hudfedt til at blive ekstrem - og så opstår bumserne. Når produktionen af hudfedt øges yderligere, bliver talgkirtlernes udgange en smule forsnævrede, og huden kan dermed ikke komme af med det overskydende fedt. Og her opstår det, vi normalt kender som akne.

Hvorfor får man bumser?

Man får som regel bumser, fordi produktionen af hudfedt øges. Og når porerne i huden er tilstoppede, ophobes bakterierne, hårsækkene bliver irriterede, og der dannes betændelse, som giver bumser og en øget mængde talg.

Mange tror fejlagtigt, at fed mad kan være årsagen til bumser. Men der findes ikke undersøgelser, som endegyldigt fastslår, at det er årsagen bag de røde plamager og betændte ophobninger. Dog påvirker nogle former for mad og drikkevarer din hormonbalance i kroppen - og det kan altså give anledning til bumser. Fx kan både både slik og sodavand få blodsukkeret til at stige, og det påvirker altså dine hormoner i en sådan grad, at det kan give betændelse, som kommer til udtryk ved urenheder og bumser i huden. Det samme gør sig fx gældende, hvis du drikker store mængder mælk. Mælk indeholder nemlig hormonlignende stoffer, som kan irritere huden således, at det kan give bumser.

Det er vigtigt at understrege, at akne og voldsomme tilfælde af bumser på ingen måde skyldes din kost. Det er en hudsygdom, som din læge kan hjælpe dig med at komme til livs. Ofte er akne arveligt, og det er begrænset, hvor meget du selv kan gøre for at undgå betændelsen i huden.

Hvis dine bumser bliver ved med at komme igen, og du ikke kan mindske dem ved fx at ændre din kost, kan problemet muligvis ligge et andet sted. Fx lider flere kvinder af perioral dermatitis, som er en form for eksem, der ofte viser sig omkring munden og på hagen. Til gengæld forveksler mænd ofte skægpest med bumser, som egentlig bare er hår, der vokser skævt ud af huden - og her opstår betændelsen. Både perioral dermatitis og skægpest kan din læge hjælpe dig af med. Men almindelige bumser påvirkes altså af vores hormonbalance.

Hvordan undgår man bumser?

Det er vigtigt, du sørger for, at dine porer ikke bliver tilstoppede. Derfor kan du med fordel rense din hud med en mild ansigtsrens både morgen og aften, så du får fjernet døde hudceller og det værste snavs. Pas på, du ikke tørrer huden ud - det kan nemlig give anledning til flere bumser, fordi huden forsøger at kompensere for det manglende hudfedt, du vasker af. Sørg derfor for at afslutte med en ansigtscreme, der gennemfugter din hud. Særligt om vinteren skal du være ekstra opmærksom, fordi du konstant udsætter huden for kulde og blæst - noget, der i den grad udtørrer huden. På denne årstid kan det altså være en god idé at tilføje en smule olie til din ansigtscreme, så du er sikker på, din hud ikke tørrer ud, og at den altså ikke selv kompenserer ved at blive superfedtet.

Tre typiske myter om bumser

1. Man må ikke trykke bumser

Det er en skrøne. Hvis dine bumser er gule og betændte, er der ingen fare for, at du fx får ar eller sår, når du trykker det betændte ud. Sørg for at vaske både hænder og ansigt, inden du går i gang. Det er vigtigt, at al make-up fjernes, så du undgår, at det sætter sig i andre porer og derved danner nye bumser. Undgå at bruge neglene, når du presser, så du ikke laver hul og skaber sår. Derudover er det vigtigt, at du afslutter med en mild ansigtsvask eller rens samt ansigtscreme.

2. Tandpasta fjerner bumser

Vi anbefaler, at du bruger produkter, som er udviklet til netop at fjerne bumser. Derudover virker det gamle husmoderråd minimalt - og så svier det ret meget. Du kan altså lige så godt lade være.

3. Skrub din ansigt

Denne myte kan vi til dels bekræfte. Men problemet er bare, at det kun er en god idé at bruge en mild skrub til ansigtet få gange om ugen. Det er smart at fjerne døde hudceller og sørge for, at huden er helt ren, så der ikke opstår nye bumser. Men undgå for alt i verden at genere allerede-eksisterende bumser ved at skrubbe direkte på dem. Og endnu vigtigere: sørg for at bruge at mild ansigtsskrub, der ikke er for hård ved huden.

TIP!

Motion og rigelige mængder vand er med til at holde kroppen i balance - og det er derfor den bedste medicin mod bumser og urenheder. Savner du inspiration til at komme i gang? Find masser af inspiration til din træning her.

Sunde ambitioner for 2020? Hjælpen er her!

Måske er du interesseret i...

I FORM anbefaler

Fandt du ikke det, du ledte efter? Søg her: