Test dig selv: Er du optimist eller pessimist?

Sten på vejen slipper du ikke for. Det gør ingen. Men om du ligefrem forventer ulykker, har stor betydning for, hvor let eller tungt, livet føles. Tag testen, og find ud af, hvor optimistisk, du er.

Et glas vand

PESSIMIST ELLER OPTIMIST – Er glasset halvt fuldt eller halvt tomt?

© iStock

Hvad er forskellen på en optimist og en pessimist? En optimist opfandt flyet. En pessimist opfandt sikkerhedsselen. Den slags jokes findes der mange af. Vi kan grine længe af de to arketyper, som mennesker kan inddeles i: De positive optimister, der selv på dage med stiv kuling og slagregn formår at bevæge sig ud i verden i troen på, at uvejret snart driver over.

I den anden ende af skalaen finder vi pessimister, der i mere eller mindre udtalt grad abonnerer på et sortsynet verdensbillede. Hvis der ingen reelle problemer er, skal de nok opfinde nogle. Siger man i hvert fald.

LÆS OGSÅ: Denne træningskombination er effektiv medicin mod stress

Men hvad afgør egentlig, om man ender med at se tilværelsen i et svagt lyserødt skær eller i grå toner? “Efter min erfaring er der ingen tvivl om, at man er født med et særligt temperament og mindset. Tidligt kan man se børn, der er bekymrede og fokuserede på det, der kan gå galt. Og tilsvarende børn, der bare kaster sig ud i nye udfordringer uden at blinke,” siger Pernille W. Lauritsen, der som stifter af Danmarks største coachskole, Mindjuice Academy, har mere end 25 års erfaring med at hjælpe mennesker med at udnytte deres fulde potentiale.

Nederst i artiklen kan du tage testen og finde ud af, om der er en pessimist eller en optimist gemt i dig.

Pessimisten

Styrker:

 • Er pålidelig: Du er specialist i at forudsige forsinkelser og sten på vejen. Så dem er der taget højde for, når du tager ud ad døren. Derfor kommer du til tiden og glemmer aldrig en aftale.

 • Er velforberedt: Du hader at stå i situation, du ikke er forberedt på. Derfor har du gerne en plan B i baglommen, hvis det bliver nødvendigt. De stærkt pessimistiske har sågar en plan C og D.

 • God til at sige nej: Hvis pessimisten ikke har tid eller lyst, siger hun nej til invitationen. Nej er også et kærligt svar, hvis det kommer fra hjertet. De fleste kunne blive bedre til at sige nej.

Svagheder:

 • Ikke med på noget spontant: Du kan være svær at få en aftale i hus med, og du er ikke interesseret i at ses med kort varsel. For dig er det et spørgsmål om tryghed, men det kan opfattes som lukkethed.

 • Giver andre skylden: Du kan indimellem være slem til at anklage andre for, hvorfor ting ikke kan lade sig gøre. At pege pilen på dig selv og din egen skyld i situationen ligger ikke til dig.

 • Kan få angst og depression: En ting er, hvis pessimismen stikker sit fjæs frem indimellem. Men hvis indstillingen bider sig fast og vokser i dit sind, kan det føre til decideret psykisk sygdom.

Optimisten

Styrker:

 • Holder humøret højt: Der skal en bulldozer til at meje optimistens mindset ned. Negativitet har det med at prelle af på dig som vand på en gåsemås. Du giver ikke op, før alle muligheder er brugt.

 • Finder løsninger: Du er nok ikke typen, der altid har en plan B i baghånden. Til gengæld er du mester i at se muligheder. Også når lokummet brænder. 1-2-3, og du har skaffet et andet lokum.

 • Lærer af sine fejl: Når et projekt falder til jorden, vil optimisten typisk være villig til at se, hvad hun kan lære af sin erfaring, i stedet for fx at være meget optaget af at finde en syndebuk.

Svagheder:

 • Bliver let skuffet: Du har svært ved at respektere, at andre ikke er med på din omstillingsparathed. Du bliver rastløs af for mange mellemregninger eller direkte skuffet, hvis folk ikke støtter din idé.

 • Kan være uansvarlig: “Budgettet tager vi senere.” Sådan kan en meget optimistisk type godt tænke, idet du kaster dig ud i nye udfordringer. Det går så stærkt, at tingene ikke altid er så gennemtænkte.

 • Kommer for sent: Hvad du ikke kan nå på 10 minutter. Det er ikke småting, vel? Optimismen involverer også tidsfornemmelsen. Og derfor er du tilbøjelig til at blive forsinket til aftaler.

Kilde: Pernille E. Lauritsen, coach og indehaver af Mindjuice Academy