Har du OCD, eller er du bare påpasselig?

Det kan være svært selv at vurdere, hvor grænsen går mellem påpasselighed og OCD. Her får du psykologens svar på, hvornår der er grund til bekymring.

Kvinde med OCD holder sig for panden

Hvis dine tanker kredser meget om noget, du er bange for, lider du måske af OCD.

© iStock

“Huskede jeg nu at slukke komfuret? Jeg må hellere lige tjekke.” Lyder det som noget, du kunne have sagt? Det behøver slet ikke at betyde, at du lider af OCD. Mange af os har vaner, der gør os trygge, og det er helt okay. Det afgørende er, hvor meget de fylder, og om de er drevet af angst.

Hvad er OCD?

OCD er en angstlidelse, hvor den ramte har tvangstanker og tvangshandlinger. Tankerne kredser om noget, man frygter – fx at der går ild i huset, hvis man glemmer at slukke komfuret. Hvis du lider af OCD, er det ikke bare en hurtig tanke, der popper op en gang imellem og stiller sig tilfreds med, at du tjekker komfuret i forbifarten. Så får du ikke ro på, før det er undersøgt grundigt, om komfuret nu også er slukket – måske flere gange og på forskellige måder. Dine tanker vil også kredse om, hvad der kan ske, hvis du glemmer det.

Har du tendens til at være ekstra påpasselig, skal du være opmærksom på, at tankerne ikke tager til i styrke, for så kan det udvikle sig til OCD. Tjek her, hvad du skal holde øje med, og opsøg altid en professionel, hvis du mistænker, at du lider af OCD.

Test dig selv: Har du tegn på OCD?

Tegn på, at du måske lider af OCD

  • Du reagerer over­drevet på potentielt farlige situationer sammenlignet med andre.

  • Tankerne om det, du er bange for, fylder meget.

  • Du bliver angst, hvis du ikke “får lov” til at udføre dit ritual.

  • Dine strategier for at berolige dig selv tager til. Du kaster fx ikke længere bare et hurtigt blik på komfuret, men skal hen og røre for at sikre dig, at det er slukket.

OCD behandles effektivt med kognitiv eller metakognitiv terapi. Jo før du opsøger en psykolog, jo bedre.

Kilde: Trine Lind Laursen, psykolog og medstifter af Lind & Karmark – Kognitiv & Metakognitiv Psykolog Praksis.